22. elokuuta 2014

Mustikkaiset juustokakkuruudut

Lupasin rotinoiden kanssa kylään tuleville O:n sukulaisille höösätä oikein maltillisesti, mikä käytännössä tarkoitti, että kahvin kanssa oli talon puolesta tarjolla vain näitä pieniä mustikkajuustokakkupaloja. Niin siis minkä ihmeen rotinoiden? Turkulaisen piti luntata Wikipediasta, mistä tässä itä-suomalaisessa perinteessä on kyse: "Karjalaisen tavan mukaan suku, ystävät ja naapurit veivät synnytyksen jälkeen äidille ravitsevaa ruokaa. -- Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta rodiny, joka tarkoittaa synnytys tai lapsivuode. -- Nykyisin rotina-perinne on säilynyt siten, että vauvaa katsomaan tultaessa kotiin tuodaan leivonnaisia."

Perinne elää ja voi ilmeisen hyvin, sillä juustokakkuruutujen rinnalle kahvipöytään ilmestyi muheva kesäkurpitsapiiras sekä ihastuttava, mm. ruiskukin ja mintunlehdin koristeltu mustikkamoussekakku. Jääkaapin alahylly täyttyi erilaisista itsetehdyistä säilykkeistä, pakastimeen pujahti marjoja ja saimmepa kurkkuja, kurpitsoja, kuivattuja torvisieniä ja kantarellejakin. Ei siis hassumpi perinne!

Juustokakkupalojen ohjeen pohjana käytin muutamin muutoksin Tyrniä ja tyrskyjä -blogista löytämääni reseptiä.

Mustikkaiset juustokakkupalat (uunipellillinen)
Mustikkamarmeladi:
4 dl mustikoita
1,5 dl valkoista sokeria

Pohja:
240 g voita
10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl valkoista sokeria
1 dl täysruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
2 kananmunan valkuaista
4 rkl vispikermaa

Tuorejuustotäyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
240 g smetanaa
2 dl valkoista sokeria
05 dl sitruunanmehua (1 pieni sitruuna)
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa

Kaada mustikat ja sokeri kattilaan ja kiehuttele kovalla lämmöllä 15 minuutin ajan välillä sekoitellen, kunnes massa muuttuu hillomaiseksi. Ota liedeltä ja aja tehosekoittimella sileäksi mustikkamarmeladiksi.

Ota voi sulamaan huoneenlämpöön. Levitä uunipellille kaksi leivinpaperiarkkia lomittain. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja vatkaa joukkoon pehmennyt voi. Lisää joukkoon valkuaiset ja kerma ja vatkaa taikina tasaiseksi rouheeksi.

Levitä taikinarouhe tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperien päälle ja painele tiiviiksi. Paista 180-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Ota kakkupohja pois uunista ja alenna lämpö 160 asteeseen.

Vatkaa tuorejuustotäytteen tuorejuusto, smetana, sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri tasaiseksi. Lisää joukkoon kananmunat ja sekoita. Kaada seos kakkupohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Nostele tuorejuustotäytteen pinnalle lusikalla varovasti mustikkamarmeladinokareita ja vedä veitsenkärjellä pintaan pyörrekuvioita.

Paista juustokakkua 160-asteisessa uunissa 25 minuutin ajan. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi ennen kakun leikkaamista palasiksi.

2 kommenttia:

  1. Jipii, olipas kiva että teit oman version :) kaunis kuin mikä. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu! Hyvällä ohjeella on helppo onnistua :)

      Poista