4. lokakuuta 2015

Omenainen kevätkananpoika

Kevätkananpoika on perinteikäs ylellisyystuote, jota näillä leveyspiireillä on aikanaan valmistettu lähinnä varakkaissa kartanokeittiöissä. Keväällä ensimmäisinä kuorituneet kananpojat paistettiin Raholan mukaan padassa ja niiden kanssa tarjoiltiin kermakastiketta, keitinperunoita, herukkahyytelöä ja painekurkkua.

Tämä hunajamarinoitujen broilerinsuikaleiden luvattu maa oli 1900-luvulla pitkät pätkät vailla kevätkananpojan lihaa, mutta nykyisin onneksi saamme herkutella kevätkananpojilla esimerkiksi Familian maahantuomina parin tipun pakastepaketteina.

Kevätkananpojan lihan viehkoa makua ei kannata lähteä peittämään vahvoilla marinadeilla, pelkkä suola- ja pippurihuntu riittää. Valmis liha on mehevää ja irtoaa luista pelkällä haarukalla. Kastikkeeseen haimme makua Ranskanmaalta klassisen omena-sieni-kuohukerma-trion muodossa. Ruokaisuutta annokseen toivat grillatut porkkanat ja palsternakat. Bon Appétit!

Omenainen kevätkananpoika
2 Familian kevätkananpoikaa (1 per syöjä)
3 shalottisipulia
1 punasipuli
2 hapanta omenaa (esim. kotimainen, hieman happoinen Punainen Atlas)
200 g ruskeita herkkusieniä
4 dl kuivaa ranskalaista omenasiideriä (esim. Écusson Bretagne)
2 dl vahvaa kanalientä
2 dl kuohukermaa
lehtipersiljaa
merisuolaa
mustapippuria

Asettele kananpoika leikkuulaudalle sen kaula itseäsi kohti ja sen takamus ylöspäin. Leikkaa terävällä veitsellä kanan selkärangan kummaltakin puolelta pitkät vedot läpi niin, että ranka irtoaa. Avaa ruho auki ja paina linnun rintakehikko lättänäksi pöytää vasten. Toista sama operaatio toisella kananpojalla ja suolaa ja pippuroi sitten molemmat linnut kauttaaltaan. Siirrä tiput viileään maustumaan mieluiten vähintään tunniksi.

Valmista kastike. Pilko sipulit ja kuullota niitä viitisen minuuttia oliiviöljyssä pannulla. Lisää joukkoon puolitetut sienet ja paistele muutama minuutti. Kaada siideri ja kanaliemi pannulle ja keitä kastikepohjaa kasaan noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon kuoritut, kuutioidut omenat ja kerma. Keitä kastiketta vielä kasaan niin, että se sakenee.

Kuumenna grilli, voitele kananpojat kauttaaltaan öljyllä ja grillaa niihin molemmille puolelle rapsakka ja kullanruskea nahka. Siirrä linnut uunivuokaan ja paista niitä 180 asteessa vielä vajaan puolen tunnin ajan tai kunnes lihasta haarukalla painettaessa irtoava neste on kirkasta. Tarjoile kananpojat paahdettujen juuresten ja omenaisen sieni-kermakastikkeen kera.



Paahdetut juurekset
2 palsternakka
3 porkkanaa
1 laakerinlehti
1 tl maustepippureita
merisuolaa

Kuori juurekset ja leikkaa ne pitkittäin kahtia. Lisää kattilaan vettä, laakerinlehti, pippurit ja reilu ripaus suolaa. Keitä juureksia kymmenisen minuuttia niin, että ne pehmenevät asteen verran, mutta säilyvät edelleen napakoina. Nappaa juurekset vedestä, pyörittele ne öljyssä ja paahda niihin kaunis grillipinta.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti