31. lokakuuta 2015

Tom yam kung kahdella tapaa

Thairuoan kiistattomasta klassikkosta, tom yam -keitosta, on olemassa monenmonta valloittavaa variaatiota. Osallistuimme heinäkuisen Thaimaa-Malesia-reissumme inspiroimina Maku-lehden ja Tourism Authority of Thailandin suureen thairuokakilpailuun tällä reseptillä, josta syntyy samalla kertaa sekä perinteinen kirkaslieminen keitto, että sen uudempi maitopohjainen versio. Kilpailun voittajat pääsisivät osallistumaan thaimaalaiseen kokkausiltaan Kokkikoulu Espassa thaimaalaisen mestarikokki Ian Kittichain johdolla, viinitastingiin ja lopuksi nauttimaan Chef Ianin ja tiiminsä valmistaman illallisen.

Hieman ainesten metsästämistä ja keittiössä väkertämistähän mahdollisimman autenttisen thairuuan tekeminen Espoon leveysasteilla vaatii, mutta on se ehdottomasti vaivan arvoista. Vinkkejä tom yam kungin valmistamiseen vakoilimme mm. täältä.

Ai miten siinä kilpailussa sitten kävi? Stay tuned... ;)



Tom yum kung nam sai (eli kirkaslieminen versio)
keittopohja:
5 cm pätkä galangaljuurata
4 sitruunaruohoa
10 kaffirlimetinlehteä
5 valkosipulinkynttä
6 linnunsilmächiliä
2 l vettä
2 dl vastapuristettua limemehua (n. 5 mehukasta limettiä)
300 g siitakesieniä
2 rkl sokeria
1 dl kalakastiketta
6 luumutomaattia
2 hopeasipulia
1 nippu korianteria
200 g mustekalarenkaita
400 g jättikatkarapuja

Tom yum kung nam khon (eli kermainen versio)
tarvitset lisäksi:
1,5 dl evaporoitua maitoa
3 rkl nam prik pao -chilitahnaa

tarjoiluun:
thaimaalaista jasmiiniriisiä

Kuori ja pilko galangaljuuri viipaleiksi. Kuori sitruunaruohoista uloin kerros pois ja naputtele ruohoja kevyesti esim lihanuijalla, jotta niistä irtoaa maku paremmin keittoon. Murskaa kaffirlimetinlehdet myös kevyesti. Kuori valkosipulinkynnet ja napauta niidenkin rakenne rikki lihanuijalla. Leikkaa chileistä kannat irti.

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon edellä valmistellut aineet. Anna keittopohjan kiehua kannen alla kymmenen minuutin ajan. Keittopohjan kiehuessa purista limeteistä mehu valmiiksi ja pilko myös tomaatit ja sipulit odotellessa reiluiksi kiilanmallisiksi viipaleiksi. Silppua myös korianterinlehdet.

Lisää keittopohjaan sienet, sokeri ja kalakastike ja keitä 5 minuutin ajan. Jaa keittopohja tässä vaiheessa puoliksi kahteen kattilaan.

Kirkaslieminen versio:
Lisää keittopohjan joukkoon puolet tomaateista ja hopeasipuleista ja anna keiton kiehua 2 minuuttia. Sekoita mukaan puolet ravunpyrstöistä ja mustekalarenkaista ja keitä vielä 3 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja sekoita keiton joukkoon puolet limemehusta ja korianterisilpusta. Tarjoile keitto thaimaalaisen jasmiiniriisin kera.

Kermainen versio:
Lisää keittopohjaan chilitahna, evaporoitu maito, puolet tomaateista ja hopeasipuleista ja anna keiton kiehua 2 minuuttia. Sekoita mukaan puolet ravunpyrstöistä ja mustekalarenkaista ja keitä vielä 3 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto pois reikakauhalla. Ota kattila liedeltä ja sekoita keiton joukkoon puolet limemehusta ja korianterisilpusta. Tarjoile keitto thaimaalaisen jasmiiniriisin kera.

Kesän Thaimaa-Malesia-reissulla Hua Hinissa nautittu kookosmaiopohjainen kala-äyriäiskeitto.

Samalla matkalla Prachuap Khiri Khanissa kulhoista lusikoitiin tällaisia herkkuja.

4 kommenttia:

  1. Olen ihan heikkona tuollaisiin thaimaalaisiin keittoihin:)Täällä vaan on ongelmana ettei saa tuoreita (tai tuoreena pakattuja vakuumissa) kaffirlimen lehtiä vaan ainoastaan kuivattuna,jolloin ne ovat hieman menettäneet aromiaan.Kaffirlimen lehdet nimittäin voivat levittää sitruspuille tappavaa tautia eikä tuoreita lehtiä saa tänne tuoda sen vuoksi;sama taitaa olla käytössä myös Californiassa ja Floridassa ja missä sitten appelsiineja ja muista sitruksia viljelläänkin. Galangaliakin saa täällä tuoreena vain talvella sillä sitä kasvatetaan täällä pienimuotoisesti mutta se on talven kasviksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah niin minäkin! Hmm, voisikohan teilläpäin kasvattaa kaffirlimettiäkin, niin lehtiä saisi tuoreena? Täällä riittää onneksi reissu Hakaniemen etnokauppoihin, niistä kun löytyy lähes mitä tahansa - ja säkillinen heräteostoksia päälle :)

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköinen keitto! Pitääkin testata itsetehä. Thaimaassa olen maistanut. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! Ei muuta kuin soppakattila porisemaan :)

      Poista