27. joulukuuta 2016

Norsk julmat - Ribbe

Tänä jouluna meillä testattiin myös perinteistä norjalaista jouluherkkua, ribbeä. Ribben valmistus ottaa aikansa, sillä porsaankylki saa suolaantua ensin pari päivää ja uunissakin sika viettää useamman tunnin. Lopputulos on kuitenkin odotuksen arvoinen - läski on rapeaa ja liha mureaa.

Tällä reseptillä ribbeä riittää noin seitsemälle ruokailijalle. Norjalaiset tarjoilevat ribben kanssa perinteisesti makkaroita - ihan tosi! - mutta me järkeilimme valkoviinissä haudutettujen juuresten riittävän. Melkoisen tuhti ja täyttävä ateria tästä tuli näinkin.

Ribbe
2-2,5 kg luutonta possunkylkeä
15 g merisuolaa
10 g mustapippuria
3 dl vettä

Ota ribbe leikkuulaudalle ja leikkaa nahkapuolelle parin sentin välein olevat ristiviillot. Varo viiltämästä lihaan asti.

Jauha suola ja mustapippurit morttelissa rouheeksi ja hieron possunkylkeen molemmin puolin. Laita kylki sopivaan astiaan ja kelmuta. Anna maustua jääkaapissa kaksi vuorokautta.

Nosta kylki jääkaapista hyvissä ajoin ennen paistamista lämpenemään. Laita uuni lämpenemään tasalämmölle 225 asteeseen. Laita kylki korkeareunaiseen uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja kaada vuokaan noin 3 dl vettä. Peitä koko vuoka ja ribbe tiiviisti foliolla. Laita koko komeus uuniin ja höyrystä noin 45 minuuttia - tunti.

Ota kylki uunista ja käännä se ympäri - aseta kylki samaan vuokaan nahka ylöspäin. Heitä folio roskiin. Laita kylki takaisin uuniin ja vähennä lämpö 175 asteeseen. Paista pari tuntia. Vähennä lämpöä vielä 100 asteeseen ja paista vielä niin kauan kunnes kylki on erittäin mureaa (meillä taisi olla noin 1-1,5 tuntia). Nosta uunista ja tarjoile.

Valkoviinissä haudutetut juurekset
3 palsternakkaa
3 keltajuurta
4 juuripersiljaa
1 ruukku timjamia
1 luomusitruuna
0,5 l kuivaa valkoviiniä (esim. Gisselbrecht Riesling Tradition 2015)
merisuolaa

Kuori ja lohko juurekset, laita ne isoon kattilaan. Mausta suolalla ja heitä perään ruukullinen timjamia ja lohkottu sitruuna. Lorauta perään puolisen litraa valkkaria ja hauduta juurekset kannen alla napakan kypsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti