10. toukokuuta 2013

Porsaankylki-donburi

Alussa oli suo, kuokka ja possunkylki, joka on yksi parhaista ruuista maailmassa. Tästä legendaarisesta raaka-aineesta ajattelimme tällä kertaa tehdä jotakin aivan erilaista, ainakin näin suomalaisittain.

Jossain vaiheessa mieleen juolahti ajatus Japanista ja perinteisestä donburi-annoksesta. Päätimme yhdistää nämä kaksi ruokaperinnettä, ja siitä syntyi urbaanilegenda nimeltään porsaankylki-donburi.

Perusajatus annokseen syntyi Kioto donburin pohjalta, mutta sitä tuunattiin melko lailla omannäköiseemme suuntaan. Suunta osoittautui oikeaksi, suorastaan täydelliseksi.

Marinoitu porsaankylki
700g porsaankylkeä
1 rkl ruokokidesokeria
2 rkl double deluxe soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sakea (esim. Misakura Daiginjo)
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tl raastettua inkivääriä
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl chilijauhetta

Päivä 1
Murskaa valkosipuli ja raasta inkivääri, sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita porsaankylki esim. pussiin, kaada marinadi päälle, sekoittele ja anna marinoitua noin vuorokausi.

Päivä 2
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota porsaankylki marinadista ja pyyhi ylimääräiset pinnasta pois. Anna hieman lämmetä. Laita kylki ritilän päälle uuniin, alle jokin astia johon rasvat valuvat. Paista ensin 225 asteessa noin puoli tuntia, laske lämpö 125 asteeseen ja paista vielä 2 tuntia. Laita lopuksi uuni 250 asteeseen grillivastuksille ja grillaa pintaa noin 5 minuuttia. Nosta valmis kylki folioon odottamaan.

Riisi
2 dl puuroriisiä

Pese eli kiillota riisi. Mittaa riisi laakeapohjaiseen astiaan, laita päälle kylmää vettä niin, että riisit juuri ja juuri peittyvät. Sekoittele kädellä riisinjyviä ja hiero erittäin varovasti niitä sormien välissä. Varo rikkomasta riisinjyviä, ne hajoavat todella herkästi! Nimim. yksi riisisatsi roskiin. Kun vesi on sameaa, kaada se pois ja laita puhdasta kylmää vettä tilalle. Jatka riisin pesua niin kauan kun hermot kestävät tai kunnes pesuvesi on kirkasta.

Kun riisit on pesty, kaada vesi pois ja keitä riisiä noin 4 minuuttia. Tämän jälkeen kippaa riisit lävikköön. Tee riisikasaan pieniä reikiä, jotta höyry pääsee riisien lävitse. Höyrytä riisejä lävikössä kattilan päällä, kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes riisit ovat kypsiä.

Hyödyllistä tietoa japanilaisen riisin valmistuksesta löytyy täältä.

Kastike
1 dl double deluxe -soijakastiketta
1 dl sakea
4 rkl ruskeaa ruokokidesokeria

Mittaa ainekset kattilaan ja keitä kasaan.

Muuta
100 g herneenpalkoja
2 kananmunaa
150 g shimejisieniä
1 uuden sadon sipuli (tai kevätsipuli)

Paista nopeasti sienet ja herneet. Sekoittele kananmunat ja paista todella ohuiksi levyksi, jonka jälkeen leikkaa levy neliöiksi. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja liota niitä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Nosta kuivumaan talouspaperin päälle.

Kokoa annokset seuraavasti (pohjimmaisesta päällimmäiseksi):
  1. Riisi
  2. Kastiketta (maun mukaan, kastikeessa on melkoisen voimakas maku)
  3. Kananmuna
  4. Sienet ja herneet
  5. Sipuli
  6. Liha


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti