3. kesäkuuta 2014

Kuusenkerkkäsiirappi

Vielä opiskeluaikana tuli hortoiltua paljonkin, mutta pääkaupunkiseudulle muuton jälkeen tapa sitten pääsi vähitellen unohtumaan. Nyt sain äitienpäivälahjaksi kaksin kappalein villiruokalähettiläs Sami Tallbergin innostavia kirjoja, ja kävimmekin koko perheen voimin vielä samana päivänä keräämässä isot säkit nokkosta (nokkospostauksia siis luvassa myöhemmin).

Mieli teki tehdä pitkästä aikaa myös kuusenkerkkäsiirappia, mutta koska kerkkien keruu ei sisälly jokamiehenoikeuksiin, siirapinkeitto sai odottaa mökkireissua. Kesän ensimmäinen mökkireissumme sattuikin sopivasti Suomen ensimmäisen villiyrttiviikon (2.-8.6.2014) kohdille. Tässä siis juhlaviikon kunniaksi takuuvarma klassikko, joka toimii niin vaniljajäätelön päällä, teen makeuttajana kuin luontaistuote-yskänlääkkeenäkin.

Kuusenkerkkäsiirappi
1 l kusenkerkkiä
2 l vettä
4 dl valkoista sokeria

Liota kuusenkerkkiä kylmässä vedessä vuorokauden ajan.

Huuhtele kerkät ja lisää ne kattilaan veden kanssa. Keitä kerkkiä noin kahden tunnin ajan, kunnes vettä on jäljellä puolet. Siivilöi kerkät pois vedestä ja lisää kattilaan sokeri. Keitä vesi-sokeriseosta parin tunnin ajan miedolla lämmöllä. Kuusenkerkkäsiirappi on valmista, kun tippa siirappia pysyy kylmään vesilasiin tiputtaessa hetken kasassa ennen liukenemista.

Steriloi lasiset säilytyspurkit laittamalla ne kylmään uuniin, sitten uunin lämpenemään 100 asteeseen ja pitämällä purnukoita uunissa parisenkymmentä minuuttia.

Kaada kuuma siirappi purkkeihin piripintaan asti ja sulje kannet tiiviisti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti