26. syyskuuta 2015

Karitsavartaat, pistaasi-minttukastike ja rosmariiniperunat

Vartaiden grillaus on tänä kesänä jäänyt vähemmälle, joten korjasimme tilanteen valmistamalla mausteisia paistivartaita karitsasta. Vain kolme ainesosaa sisältävä pähkinäinen minttu-jogurttikastike valmistui superhelposti tehosekoittimella ja maistui ah aivan mainiolta. Nerokasta! Vartaiden ja kastikkeen kumppaniksi paistoimme voissa Glorian ruoka & viini -lehdestä poimitun vinkin mukaisesti rosmariinivedessä keitettyjä perunoita.

Viinisuosituksena espanjalainen, Kastilia-Leónin alueelta peräisin oleva täyteläinen ja voimakas punaviini Catania crianza 2011

Karitsavartaat
600 g karitsan paahtopaistia (4 kpl)
rypsiöljyä

marinadi:
5 cm ceyloninkanelitankoa
1 rkl korianterinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
0,75 tl cayennepippuria
1 tl jeeraa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua neilikkaa
3 rkl kuivattua lehtipersiljaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl merisuolaa

Kuivaa paahtopaistit ja leikkaa kukin neljään osaan.

Jauha kaneli ja korianterinsiemenet karkeaksi jauheeksi morttelissa. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja hiero karitsanpalojen pintaan. Anna marinoitua vähintään parin tunnin ajan (käytimme vakuumimarinaattoria).

Ota lihat lämpiämään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.

Seivästä paahtopaistinpalat varrastikkuihin (4 kpl). Voitele vartaat öljyllä ja grillaa niitä kuumassa grillissä noin kymmenen minuutin ajan aina välillä käännellen. Lihat saavat jäädä reippaasti mediumiksi.

Pistaasi-minttukastike
1 ruukku minttua
3 dl turkkilaista jogurttia
100 g suolattuja pistaasipähkinöitä

Lado ainekset tehosekoittimeen ja surauta nopeasti rouheaksi kastikkeeksi. Anna makujen vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Rosmariiniperunat
4 isoa perunaa
3 rkl kuivattua rosmariinia
merisuolaa
voita

Keitä perunat kuorineen rosmariinilla ja suolalla maustetussa vedessä. Perunat saavat jäädä napakoiksi. Nappaa perunat keitinvedestä ja anna niiden kuivua. Leikkaa potut puoliksi ja paista niitä reilussa voissa keskilämpöisellä paistinpannulla leikkuupinta alaspäin, kunnes ne saavat kauniin ruskean paistopinnan. Käännä potut ympäri ja paista myös kuoripuolelta hetkisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti