30. syyskuuta 2015

Sumakkilohi-tabbouleh

Kerrankin tuli tehtyä kalaruokaa, joka poikkeaa ainakin meillä siitä perinteisestä ja tylsästä aika paljon. Sumakki oli meille melko uusi tuttavuus, mutta erittäin maukas sellainen, maistuu hieman kirpeältä, happamalta ja sitruunaiselta, sopii siis lohen kylkeen loistavasti.

Tämänkaltaisia ruokia tulee tehtyä valitettavan harvoin, mutta ehkä tästä taas täytyy ottaa opiksi. Tämä on arkiruuaksi ehkä hieman työläs, mutta esimerkiksi viikonloppuna palkitsee nälkäisen ruokailijan erinomaisesti. Ruoka oli järjettömän hyvää ja lohestakin tuli jälleen täydellinen, kun malttoi paistaa mittarin kanssa. Lohen optimaalinen sisälämpötila on mielestäni korkeintaan 45 astetta, mielellään jopa hieman alle.

Resepti on alun perin täältä, pienin muutoksin.

Sumakkilohi-tabbouleh
0,75 l vettä
115 g bulguria
500 g lohifileetä
2 tl jauhettua sumakkia
1 sitruuna
1,5 rkl oliiviöljyä
merisuolaa
150 g haricot-papuja
150 g herneitä
1 puntti minttua
1 puntti tilliä
50 g fetaa
3 kevätsipulia

Valmista ensin bulgur, keitä hiljalleen noin 15 minuuttia ja valuta kylmän veden alla. Sillä välin, kun bulgur kiehuu, voit valmistella lohen. Yhdistä puolet oliiviöljystä, sumakki ja 2 tl sitruunan mehua marinadiksi ja hiero lohen pintaan. Sitruunankuori käytetään myöhemmin. Hiero lohen pintaan myös merisuolaa. Anna maustua kylmässä noin 10-15 minuuttia.

Sekoita pieneen kippoon loput oliiviöljystä ja puolet raastetusta sitruunankuoresta sekä loput sitruunan mehusta ja mausta suolalla. Kiehauta vajaa litra vettä ja lisää kuuman veden joukkoon pavut sekä herneet pariksi minuutiksi, tai kunnes pavut ovat hieman pehmenneet. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.

Kuumenna valurautapannu ja voitele se ohuelti öljyllä. Paista kuumassa pannussa nahkapuoli alaspäin noin 5 minuuttia (lohen paksuudesta riippuen) tai käytä paistomittaria. Käännä lohi paistamisen aika kerran. Anna vetäytyä pari minuuttia, poista nahka ja lohko lohi isohkoiksi palasiksi.

Ota iso astia ja kipaa sinne bulgur, pavut ja herneet. Sekoita joukkoon puolet sitruunan kuoresta, silputtu minttu ja tilli. Murenna joukkoon myös feta ja kaada koko komeuden päälle oliiviöljy-sitruunaseos. Nostele annos käsin sekasin. Nostele tarjoilulautaselle ja asettele lopuksi lohet annoksen päälle. Koristele yrteillä ja ripauta tarvittaessa vielä päälle hieman suolaa.



4 kommenttia:

  1. Herkulliset maut tuossa;sumakkia on lähes aina keittiössä:) Sumakkia muuten kannattaa säilyttää jääkaapissa sillä se eltaantuu helposti.

    VastaaPoista
  2. Nam! Mukava bongata uusia lohireseptejä, mun suosikki kaikissa muodoissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein paistettu lohi on kyllä niiiiin hyvää - ja uusilla mausteilla ryyditettynä vielä entistä parempaa! :)

      Poista