2. maaliskuuta 2016

Pizza alla pesto rosso 72 tuntia kohonneesta taikinasta

Huomenna on taas pizzatorstai! Moni viettää kyseistä ruokajuhlaa perjantaisin, mutta meillä perinteeksi on muodostunut syödä pizzaa jo torstaisin. Kun taikinan laittaa kohoamaan jääkaappiin maanantai-iltana, se on torstaina täydellistä.

Kokoamme aina viikon ruokalistan maanantaista torstaihin ja ostamme tarveaineet jo viikonloppuna, jolloin töistä ja päiväkodista kotiutuessa on selvät sävelet mitä keittiössä tapahtuu. Esimerkiksi tällä viikolla olemme syöneet kiinalaista hot & sour -tofukeittoa, härkää ja parsakaalia osterikastikkeessa ja mausteista myskikurpitsapastaa. Arkiruokaviikko huipentuu pizzatorstaihin ja vatsat täynnä pizzaa suunnittelemme sitten perjantaina toteutettavaksi jotain spesiaalia.

Viime torstaina herkuttelimme pizzalla, jonka päällä oli mm. itse tehtyä punaista pestoa. Resepti ei ehkä ole autenttisin, mutta voin taata, että kielen mennessään vievää pestoa sillä syntyy. Pestoa tulee allaolevilla ainesmäärillä hieman ylimääräistä, mutta se säilyy jääkaapissa ja sopii käytettäväksi esim. pastan kanssa. Vaikutteita pestoon otimme Saveur-sivustolta.

Pizzan paistamisen kanssa meillä on ollut haasteita kotioloissa. Pizzakiven päällä grillissä syntyy melkeinpä parhaimmat pohjat. Aina ei kutenkaan jaksa lähteä keittiönovesta ulos, joten olemme kokeilleet kiertoilmauunia (ok tulos, mutta täytteet ruskistuvat helposti liikaa ennen kuin pohja on rapsakoitunut) ja nyt ihastuneet tähän alalämmöllä paistamiseen.

Huomenna pizzan päälle päätyy puolestaan puhvelimozzarellaa, prosciutto crudoa ja portobello-sieniä. Ja O:n superhyvää tomaattikastiketta, jonka ohje toivottavasti joskus tulisi ikuistettua tänne blogiinkin asti.

Pizza alla pesto rosso (2 isoa pizzaa)
72 tunnin pizzataikina:
15 g tuorehiivaa
3 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
7 dl durumvehnäjauhoja

pesto rosso:
1,2 dl pinjansiemeniä
2 dl oliiviöljyä
2 tl kuivattua rosmariinia
2 tl balsamiviinietikkaa
2 tl ruskeaa ruokosokeria
0,5 tl cayennejauhetta
20 kalamataoliivia
10 aurinkokuivattua tomaattia
4 valkosipulinkynttä
merisuolaa
mustapippuria

täytteet:
100 g kirsikkatomaatteja
100 g ilmakuivattua porsaanlihaa, esim. lomo-siivuja
100 g kovaa vuohenmaitojuustoa (esim. Juustoportin Vuohen GR Grand Reserve)
nippu rucolaa

Valmista taikina 72 tuntia ennen syömistä. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sen joukkoon hiiva. Mittaa sekaan öljy ja suola. Vaivaa mukaan jauhot niin, että taikina on pehmeää, mutta ei kuitenkaan tartu sormiin. Kun taikina on saanut sopivan sitkoisan rakenteen, pyöräytä se palloksi ja hiero pintaan ohut kerros oliiviöljyä. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa kolme vuorokauden ajan. Jos kelmun alapintaan tiivistyy nestettä, kuivata se varovasti pois.

Valmista punainen pesto vuorokautta ennen syömistä. Paahda pinjansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla, kunnes ne saavat vähän väriä ja tuoksuvat paahteiselta. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja rouheaksi tahnaksi. Kaavi tahna kannelliseen purkkiin ja anna makujen tasaantua jääkaapissa vuorokauden verran.

Leikkaa taikina kahtia, vaivaa ilmat pois ja muotoile sormin (tai kaulitse) taikinasta kaksi isoa ohutta pizzakiven kokoista levyä. Nosta levyt varovasti pizzakiven kokoisten leivinpaperien päälle.

Nosta pizzakivi kylmään uuniin alimmalle ritilätasolle. Kuumenna uuni alalämmöllä mhdollisimman kuumaksi (kotiuunissamme 250 astetta, johon alalämmöll ei ihan päästä).

Valmista pizzat yksi kerrallaan. Levitä pizzapohjalle reilusti pestoa, raasta sitten päälle juusto ja asettele puolitetut kirsikkatomaatit juustokerroksen päälle leikkuupinta ylöspäin. Nosta pizzat pizzalapion avulla kuumaan uuniin ja paista alalämmöllä, kunnes pohja on kauttaaltaan rapea ja pinta saanut sopivasti väriä.

Nosta pizza uunista ja asettele ennen tarjoilua päälle lomosiivuja ja rucolanlehtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti