12. maaliskuuta 2016

Intialaista kukkakaali-parsakaalipaistosta ja grillattua kevätkananpoikaa


Pilko, leikkaa, viipaloi, suikaloi, kuutioi, hienonna, kuori. Veistä pääsee käyttämään, kokkaili keittiössä melkeinpä mitä vain. Siksi perusvälineistöön kannattaakin panostaa. Pilkkominen sujuu kuin tanssi, kun keittiöstä löytyy pari laadukasta veistä, terävyyttä ylläpitävä teroituspuikko (japanilaisille veitsille keraaminen ja eurooppalaisille metallinen) sekä puukuidusta valmistettu teräystävällinen ja konepesunkestävä leikkuulauta.

Itselle parhaiten sopivien monitoimiveitsien valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Hyvällä yleisveitsellä pääsee jo pitkälle. Meillä on pari vuotta ollut jokapäiväisessä käytössä damaskusteräksinen santoku-kokkiveitsi, jonka terän pituus on 20 cm. Japanilaisesta luottoveitsestämme on moneksi, mutta usein turvaudun ja sitten turhaudun vanhoihin heikkolaatuisiin pikkuveitsiimme pilkkoessani esimerkiksi hedelmiä ja pienempiä kasviksia. Niinpä keittiövälineiden verkkokauppa KitchenTimelta testiin saamamme, teränpituudeltaan 15-senttisen Satake No Vac Petty -veitsen oli helppo nopeasti lunastaa paikkansa eniten käytettyjen keittiövälineiden listalla.

Maailman kovimmaksi kehutusta teräksestä valmistetut japanilaiset veitset teroitetaan maksimissaan 15 asteen kulmassa, mikä takaa paitsi partaveitsenterävyyden, myös miellyttävän leikkuutuntuman. Satake on yksi Japanin tunnetuimmista veitsimerkeistä. KitchenTimelta testiin saamamme Satake No Vac Petty -veitsi (ovh 47 e) on ketterä ja tarkka yleisveitsi, jonka erityispiirre on terässä olevat kymmenen reikää ja niiden yläpuoleinen kohoviiva. Niiden pitäisi toimia vakumoitumisen estäjänä leikattavan tuotteen ja terän välillä niin, että esimerkiksi kurkunsiivut irtoaisivat ilmataskun ansiosta näppärästi terästä...


Parin viikon testailun perusteella olemme myös oppineet, että laadukas veitsi ei ole automaattisesti kaikille sopiva, vaan eri ihmisille toimivat erilaiset veitset ja omien suosikkien löytämiseen kannattaa nähdä vaivaa. Satake No Vac Petty sopii omaan sirohkoon käteeni saumattomasti ja huomaan käyttäväni sitä monipuolisesti monta kertaa päivässä. O:n keskimääräistä ehkä isompaan kouraan veitsen teräosa sen sijaan on hieman liian matala ja sormet osuvat leikatessa kahvan alta leikkuulautaan. Siksi veitsi ei ole O:n näkökulmasta yhtä monikäyttöinen.

Onneksi veitsimaailmassa riittää mistä valita - KitchenTimen valikoimista löytyy hulppeat 700 erilaista veistä! Alunperin ruotsalaisen KitchenTimen ruoanlaittoon, leipomiseen, kattamiseen ja ihan kaikenlaisiin keittiöpuuhiin liittyvään välineistöön keskittyvän verkkokaupan laajasta valikoimasta voi tehdä tilaukset myös suomeksi ja norjaksi ja ostokset toimitetaan Bring-firman välityksellä itseä lähimpään noutopisteeseen. Satoja merkkejä ja tuhansia tuotteita selaillessa toivelista kasvaa äkkiä pitkäksi, kun alkaa haaveilla vaikkapa isosta valurautapadasta, sous vide -välineistä ja uudesta design-dekanterista. Puhumattakaan aina kevään korvilla O:n valtaavasta grilli/savustin/ulkokeittiö-kuumeesta... Josta päästäänkin itse reseptiin.

Meillä on grilli kuumana melkeinpä ympäri vuoden ja tällä kertaa grilliin pääsivät ihan vain merisuolalla ja mustapippurilla maustetut herkulliset kevätkananpojat. Niiden kaveriksi valmistimme intialaistyyliin maustetun simppelin paistoksen kukka- ja parsakaaleista. Kaalinkukintojen irroittamisessa Satake No Vac Petty oli tietysti aivan elementissään.

Intialainen parsakaali-kukkakaalipaistos
1 dl kuorittuja manteleita
1 kukkakaali
1 parsakaali
1 (veri)appelsiinin mehu
1 rkl auringonkukkaöljyä
1 tl hunajaa
1 tl garam masalaa
1 tl jauhettua jeeraa
1 tl chilirouhetta
merisuolaa
mustapippuria
2 kevätsipulia

Paahda manteleita kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne ruskistuvat hieman ja tuoksuvat paahteiselta.

Leikkaa kukkakaalista ja parsakaalista kukkinnot suupalankokoisiksi palasiksi. Keitä kaalinpalat suolavedessä napakan pehmenneiksi.

Purista appelsiinista mehu ja sekoita mehun joukkoon öljy, hunaja, garam masala, jeera ja chilirouhe. Pirskottele kastike kaalien päälle ja sekoita varovasti. Mausta kaalit lopuksi vastarouhitulla suolalla ja pippurilla.

Asettele kaalit kananpoikien rinnalle uunivuokaan ja ripottele päälle paahdetut mantelit ja viipaloidut kevätsipulit.



Grillatut kevätkananpojat
2 kevätkananpoikaa (1 per syöjä)
merisuolaa
mustapippuria

Asettele kana leikkuulaudalle sen kaula itseäsi kohti ja sen takamus ylöspäin. Leikkaa terävällä veitsellä kanan selkärangan kummaltakin puolelta pitkät vedot läpi niin, että ranka irtoaa. Avaa ruho auki ja paina linnun rintakehikko lättänäksi pöytää vasten. Toista sama operaatio toisella kananpojalla ja hiero sitten suolaa ja pippuria molempien lintujen pintaan. Siirrä tiput viileään maustumaan vähintään tunniksi.

Kuumenna grilli, voitele kananpojat kauttaaltaan öljyllä ja grillaa niihin molemmille puolelle rapsakka ja kullanruskea nahka. Siirrä linnut uunivuokaan ja paista niitä 180 asteessa vielä reilun puolen tunnin ajan tai kunnes liha irtoaa luista ja lihasta haarukalla painettaessa irtoava neste on kirkasta.

Toteutettu yhteistyössä KitchenTimen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on tuollainen japanilainen veitsi ,jossa reikiä. Ei tosin ehkä yhtä hieno kuin tuo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääasia, että toimii hyvin omassa käytössä :)

      Poista