18. lokakuuta 2017

Villihiivapizzataikina

Leipätaikinoiden lisäksi villihiivalla onnistuu erinomaisesti myös pizzataikina. Ja ehkä paras pizzataikina ikinä, vaikka monenlaista hitaasti kohotettavaa herkkupizzaa olemmekin tehneet. Taikinaa varten tarvitset villihiivavedestä tehtyä vehnä-hapanjuurta, joten ihan ensimmäisenä kannattaa tutustua aikaisempaan postaukseemme niiden valmistamisen saloista.

Taikinan mittasuhteet nappasimme jälleen Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmästä, kohotusajat ja taittelut ovat omaa käsialaa.

Villihiivapizzataikina (3 hengelle)
taikina:
100 g villihiivavedestä tehtyä vehnä-hapanjuurta
260 g vettä
30 g oliiviöljyä
10 g merisuolaa
400 g erikoisvehnäjauhoja
100 g durumvehnäjauhoja

Mittaa hapanjuuri, vesi, öljy ja suola leivontakulhoon ja sekoita. Lisää päälle jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi (älä vaivaa sen enempää). Peitä kulho kostealla liinalla, siirrä se jääkaappiin ja anna taikinan tekeytyä yön yli, noin 12 tuntia.

Kaada taikina laakeaan astiaan. Taittele taikina kostutetuin käsin ottamalla ensin taikinan yhdestä reunasta kiinni ja venyttämällä reunaa varoen ylöspäin ikäänkuin paketiksi taikinakasan päälle. Toista neljältä sivulta. Peitä astia kostealla liinalla ja anna sen levätä huoneenlämmössä puoli tuntia. Toista taikinan taitteluprosessi aina puolen tunnin välein 2-10 kertaa.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Muotoile taikinapalloista sormin ohuita pizzapohjia, mutta varo rikkomasta kohoamisen aikana muodostuneita ilmakuplia. (Jos siirtelet pizzoja lapiolla uuniin, lapion durumvehnäjauhotus varmistaa, ettei pohja tartu leivonta-alustaan eikä pizzalapioon.)

Levitä pohjille kastiketta, juustoraastetta ja muita täytteitä. Paista pizzoja Uunissa ensin puoli minuuttia, kierrä pizzaa puoli kierrosta ja paista vielä toiset puoli minuuttia (tai paista pizzat maksimikuumassa kotiuunissa, mieluiten pizzakivellä tai etukäteen kuumennetulla, öljytyllä uunipellillä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti