3. toukokuuta 2013

Appelsiinimunkit

Olipa kerran vappu. Tämän kansanjuhlan perinteisiin kuuluu olennaisena osana munkit, joten mekin päätimme tehdä niitä. Tällä kertaa pienellä appelsiinivivahteella, joka toimi erittäinkin hyvin. Paistamisessa meinasi olla hieman haasteita ilman lämpömittaria, joten rasva oli välillä joko aivan liian kuumaa tai sitten hieman liian viileää. Lopulta saimme kuitenkin munkit onnistumaan. Resepti varastettiin täältä.

Appelsiinimunkit
2,5 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1,5 dl valkoista sokeria
1 kananmuna
1 tl vuorisuolaa
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
1 appelsiini
7 dl erikoisvehnäjauhoja
75 g voita

Paistamiseen:
500 g kookosrasvaa

Koristeluun:
valkoista hienoa sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murusta joukkoon hiiva. Sekoita toisessa kulhossa vispilällä muna, sokeri, suola, kardemumma ja raastettu appelsiininkuori. Kun seos muuttuu hieman vaaleammaksi ja alkaisi vaahtoutua, lisää joukkoon maito sekä pari desiä vehnäjauhoja. Sekoita taikinaa vispilällä pari minuuttia niin, että siitä tulee mahdollisimman ilmava. Vaihda väline taikinakoukulliseen sähkövatkaimeen ja lisää joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Sulata samalla rasva ja kaada se lopuksi taikinaan. Jos taikina tuntuu liian löysältä ja tahmaiselta, lisää joukkoon vielä hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja kohota vähintään puoli tuntia.

Alusta taikina ja leivo siitä pienen nyrkin kokoisia pyöreitä pullia. Paina sormilla keskelle pullaa reikä ja muotoile taikina rinkiläksi. Anna munkkien kohota liinan alla kymmenisen minuuttia.

Kuumenna kookosrasva kattilassa ja paista munkkeja puolessa välissä kääntäen niin, että ne saavat molemmilta puolilta kauniin ruskean värin. Nosta valmiit munkit talouspaperille ja kun ne ovat hieman jäähtyneet, kierittele munkit kauttaaltaan sokerissa lautasella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti