15. maaliskuuta 2016

Kreikkalainen stifado karitsanniskasta

Kun emme jaksa pääsiäislomalla lähteä Välimerelle, tuodaan Välimeri pääsiäiseksi sitten kotiin. Perinteinen kreikkalainen lihapata stifado sopii nimittäin mainiosti pääsiäispöytään, kun sen valmistaa lampaanlihasta. Melkeinpä parhaiten lampaanlihapatoihin sopii karitsanniska, jota myös karitsan entrecôteeksi kutsutaan. Niskapaloissa on mukavasti makua ja ne hautuvat muutamassa tunnissa täydellisen mureiksi.

Stifadoreseptejä taitaa olla yhtä monta kuin kokkejakin, mutta yhteistä niille on itäisen Välimeren mausteiden, punaviinin ja pikkusipuleiden käyttö. Tähän ohjeeseen nappasimme pohjan Kreikan ystävien sivuilta.

Karitsastifado
600 g Familian karitsanniskaa eli entrecôteta
500 g pienikokoisia punasipuleita
1 keltasipuli
3 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
1 tl jauhettua jeeraa
1,5 dl punaviiniä
400 g tomaattimurskaa
1 rkl punaviinietikkaa
1 dl silputtua silolehtipersiljaa
25 g voita
1 dl vettä
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria

Leikkaa karitsanniskat suupaloiksi ja ruskista ne kannellisen padan pohjalla tilkassa oliiviöljyä. Kuutioi keltasipuli. Rouhi lihojen päälle suolaa ja mustapippuria ja lisää joukkoon sipulikuutiot. Jatka paistamista vielä hetken.

Sekoita lihojen joukkoon hienonnettu valkosipuli ja jeera. Lisää mukaan myös laakerinlehti ja kanelitanko. Kaada pataan viini, tomaattimurska ja viinietikka. Sekoita ja anna padan hautua kannen alla miedolla lämmöllä 3 tunnin ajan.

Kuori pikkusipulit ja viillä niiden päälle ristiviilto. Kuumenna voi kattilassa ja tirinän hiljennyttyä lisää joukkoon varovasti vesi, sipulit ja ripaus suolaa. Anna sipulien kiehua ilman kantta keskilämmöllä, kunnes ne ovat pehmeitä. Sekoita ne sitten lihapadan joukkoon ja hauduta pataa vielä tunnin ajan. Silppua persilja, sekoita padan joukkoon ja hauduttele pataa vielä puoli tuntia.

Tarjoile stifado esimerkiksi keitetyn riisin kera.


Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti