24. marraskuuta 2014

Appelsiini-savuchili-rosmariinioliivit ja kilpailu


Maukkaat, tummanliilat kalamata-oliivit ovat kotoisin Kreikan Kalamátasta, Peloponnesoksen niemimaan eteläosasta. Laadukkaat kalamata-oliivit saavat kasvaa rauhassa puussa, kunnes aurinko on ne kypsyttänyt. Vasta sitten pehmeät oliivit poimitaan käsin murskaantumisen estämiseksi.

Sadonkorjuun jälkeen oliivit säilötään. Kreikkalaisyritys GAEA on nyt kehittänyt säilömiseen uuden, ympäristöystävällisemmän metodin. Lisä- ja säilöntäaineettomat oliivit pakataan uudelleensuljettaviin pusseihin ilman ylimääräistä nestettä, jolloin Euroopan halki ei tarvitse kuljettaa raskaita purkkeja ja vettä.

GAEA kutsui ruokabloggaajia mukaan testaamaan uutuustuotteitaan ja kehittämään uutta makuyhdistelmää maustamattomien kalamata-oliivien ja sitruuna-basilikamarinoidun oliivilajitelman rinnalle. Tartuimme innolla haasteeseen, ideoimme ja sitten testasimme muutaman erilaisen marinadin. Niistä ehdottomaksi suosikiksemme nousi savuchili-appelsiini-rosmariinimarinoidut kalamata-oliivit.

Raikas appelsiini oli luonteva valinta kalamata-oliivien kaveriksi, onhan Kreikka myös yksi suurista appelsiininkasvattajamaista. Appelsiinin rinnalle puolestaan sopii Välimeren voimakasarominen yrtti rosmariini. Kun mukaan lisää vielä pienen savuisuuden ja aavistuksen chilin potkua, on täydellinen marinadi valmis.

Rosmariini-savuchili-appelsiinimarinoiduista oliiveista on moneksi. Ne sopivat illanistujaisten naposteluun ihan sellaisenaan vaikkapa punaviinilasillisen seurana tai meze-henkisen alkupalasetin osaksi. Oliivit toivat pienen ylellisen säväyksen myös lounaalle tahini-porkkanasosekeiton päällä tarjoiltuna.

Äänestä appelsiini-savuchili-rosmariinioliivimme GAEAn tuotekehityskilpailun voittoon! Kaikkien voittajaideaa 8.12.2014 mennessä äänestäneiden kesken arvotaan 3 kpl Välimeren tuotepaketteja (arvo noin 65 €).

Appelsiini-savuchili-rosmariinimarinoidut kalamata-oliivit
1 appelsiinin kuoret
1 punainen miedohko chili
2 rosmariininoksaa
1 savustetun valkosipulin kynsi
5 rkl extra virgin -oliiviöljyä
0,5 tl savustettua chiliä jauhettuna
150 g GAEAn kivettömiä kalamata-oliiveja

Vuole appelsiinista varovasti irti oranssi kuoriosa. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi palko. Irrota rosmariininoksista lehdet ja murskaa niitä hieman morttelissa. Hienonna valkosipuli pieneksi silpuksi.

Kuumenna oliiviöljy pienessä kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita öljyn joukkoon appelsiininkuorilastut, chiliviipaleet, valkosipulisilppu, chilijauhe ja rosmariininlehdet. Jätä öljy maustumaan tunniksi huoneenlämpöön.

Sekoita oliivit mausteöljyn joukkoon ja anna niiden marinoitua vähintään parin tunnin, mutta mieluiten 12 tunnin ajan ennen tarjoilua.

Yhteistyössä GAEA ja Ruoka.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti