18. tammikuuta 2016

Tilliliha ja juuresmuusi

Vasikanrinta on pitkän kypsennyksen jälkeen todella mureaa.
Heti alkuun täytyy myöntää, että tätä legendaarista ruokalajia en ole itse valmistanut koskaan. Samoin on myönnettävä, että ennakkoluulot ruokaa kohtaan olivat melkoiset, vaikka itselläni ei mitään kummempia traumoja lapsuudesta olekaan. Tai en ainakaan enää muistanut niitä. Ennakkoluulot helpottivat myös loistavan raaka-aineen myötä. Loistava vasikanrinta on nimittäin ainoa oikea ruhonosa tillilihaa varten. Sitä voi olla vaikea löytää, mutta on aivan varmasti kaiken vaivan arvoinen.

Tilliliha oli hyvää. Vasikanrinta oli erinomaista ja todella mureaa. Ennakkoluuloista voi siis päästä eroon ja todeta ne täysin vääriksi, kun käyttää loistavia raaka-aineita sekä valmistaa ruuan huolellisesti ja hyvin. Vinkkiä valmistukseen napattiin täältä.

Vasikanrinnan valmistus
1 kg vasikanrintaa
1 rkl merisuolaa
2 porkkanaa
1 sellerinvarsi
1 purjo
puolikas juuriselleri

Siisti vasikanrinta ylimääräisistä kalvoista. Laita isoon kattilaan ja kaada vettä päälle. Laita liha kiehumaan ja kuori pintaan nouseva vaahto pois. Lisää joukkoon suola, pilkotut porkkanat, sellerinvarsi sekä purjo ja juuriselleri paloina. Anna muhia kannen alla hiljalleen vähintään kolme tuntia.

Nosta liha kattilasta, säästä keitinliemi ja juurekset. Valuta liha ja anna sen jäähtyä hieman. Kuutioi hieman jäähtynyt liha suupaloiksi.

Kastike
2 rkl voita
1 pieni keltasipuli
2-3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vasikan keitinlientä
2 dl ruokakermaa
1,5 tl piparjuuriraastetta
1 ruukku tilliä

Kun liha on kypsää, valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä miedolla lämmöllä pieneksi silputtua sipulia viitisen minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauhot, sekoita hyvin ja hauduttele jauhoja voissa hetki. Älä ruskista kuitenkaan jauhoja. Lisää joukkoon vähitellen keintinlientä koko ajan hyvin sekoittaen. Raasta sekaan piparjuurta mausteeksi. Lisää kastikkeeseen kerma ja silputtu tilli. Sekoita, hauduta hetki. Lisää joukkoon pilkotut lihat ja kuumenna. Maista suola ja lisää tarvittaessa.

Juuresmuusi
9 jauhoista perunaa
vasikkaliemessä kypsyneet porkkanat ja juuriselleri
loppu keitinliemi
50 g voita

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolavedessä. Kaada vesi pois ja lisää joukkoon porkkanat ja juuriselleri. Survo hieman, lisää sekaan sopivasti keitinlientä sekä noin 50 g voita. Soseuta ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti