26. joulukuuta 2017

Jamie Oliverin jerk-kinkku ja rääppiäissalaatti

Joulu ja porsas ne yhteen soppii, siitä ei päästä mihinkään. Perinteinen ruistaikinakuoressa paistettu, sinappihunnutettu kinkku käy kuitenkin vuosien vieriessä tylsäksi, joten jotain uutta pitää keksiä. Tänä vuonna ratkaisu näytettiin televisiosta Jamie Oliverin jouluohjelman muodossa. Oliver oli keksinyt valmistaa jouluksi jamaikalaisella jerk-maustetahnalla maustettua kinkkua ja sitähän piti sitten meidänkin kokeilla. Ihan loistoidea!

Oliverilta nappasimme myös ohjeen tähteeksi jääneen kinkun muuttamiseen hävikistä herkuksi. Klementiinikastiketta, pähkinöitä ja karpaloita, rapea salaatti... kinkunrääppeet saivat ihan uuden, superherkullisen muodon!

Mausteisen kinkun kaveriksi sopii hyvin myös bataattisalaatti tai siitä tehty perunasalaattiversio (kuvassa).

Joulukinkku jamaikalaisittain eli Jamie Oliverin jerk-kinkku
2,5 kg harmaasuolattu luomuporsaan luuton kinkku

keitinliemi:
1 keltasipuli
1 rkl mustapippureita
1 bouquet garni (laitoimme 4 laakerinlehteä, nipun timjamia)
vettä

jerk-maustetahna:
3 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
3 keltaista habaneroa
1 kevätsipuli
1 rkl hunajaa
pieni nippu timjamia
3 laakerinlehteä
1 rkl jauhettua mustapippuria
1 rkl jauhettua neilikkaa
1 rkl raasetettua muskottipähkinää
1 dl tummaa rommia
1 dl siideriviinietikkaa

glaseerauskastike:
1 appelsiinin mehu
3 rkl appelsiinimarmeladia
1,5 dl tummaa rommia

Laita kinkku, lohkottu sipuli ja bouquet garni isoon kattilaan. Kaada joukkoon vettä niin, että kinkku on puoliksi pinnan alla. Kiehauta. Laita kattilan ja kannen väliin leivinpaperi tiivisteeksi. Siirrä kattila 160-asteiseen uuniin ja anna kinkun kypsyä 1,5 tunnin ajan.

Kinkun kypsyessä valmista jerk-tahna sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.

Nosta kinkku varovasti liemestä ja jäähdytä puolen tunnin ajan. Poista kinkusta sitten varovasti verkko ja nahka. Tee kinkun pintaan kevyesti ristiviiltoja ja hiero jerk-tahna kinkun pintaan. Anna kinkun marinoitua viileässä yön yli (meillä oli aikaa marinoida vain pari tuntia, sekin riitti).

Paista kinkkua 180-asteisessa uunissa ensin tunnin ajan. Kinkun paistuessa valmista glaseerauskastike sekoittamalla ainekset keskenään. Sudi glaserrauskastiketta kinkun pintaan ja paista vielä 30-40 minuuttia, lisäten glaseerauskastiketta aina kymmenen minuutin välein. Valmiin, mehevän kinkun sisälämpötila on noin 74 astetta.



Rääppiäissalaatti (lähes) Jamie Oliverin tapaan
2 salottisipulia
2 klementiiniä
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
250 g tähteeksi jäänyttä lihaa, kuten joulukinkkua
100 g pähkinöitä (käytimme cashewpähkinöitä)
50 g kuivattuja karpaloita
1 tl hunajaa
2 endiiviä
75 g rucolaa
75 g jääsalaattia
1 granaattiomena
merisuolaa
mustapippuria

Hienonna saqlottisipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä viitisen minuuttia. Purista joukkoon klementiinien mehu ja anna seoksen kiehua muutaman minuutin niin, että se muuttuu siirappimaiseksi. Lisää joukkoon viinietikka ja oliiviöljy ja mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Siirrä kastike syrjään odottamaan.

Kuutioi liha ja paista kuutiot rapeapintaisiksi. Lisää joukkoon pähkinät, karpalot ja hunaja ja jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla ja siirrä syrjään odottamaan.

Pilko endiivit. Levitä endiivit, rucola ja jääsalaatti tarjoilulautaselle, lisää päälle kinkkupaistos ja klementiinikastike. Irrota granaattiomenasta siemenet ja ripottele lopuksi salaatin pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti