9. joulukuuta 2017

Mustikkakukot

Haaveilin leipovani #suomi100-itsenäisyyspäiväksi jonkin kauniin sinivalkoisen, mustikkaisen juustokakun. Maidoton ja suklaaton imetysdieetti muutti kuitenkin suunnitelmat. Kotimainen perinneherkku, mustikkakukko, onnistuu kuitenkin hyvin näilläkin rajoitteilla, ja pannassa olleen kananmunan olen jo saanut palautettua ruokavalioon. Normaalisti välttelemme margariineja sun muita sinnepäin-tuotteita, mutta ihan syötävältä tuo kovetettu kasviöljy maistui voin tilalla.

Itsenäisyyspäivän menun suolainen osuus koostui jälkiuunileivällä tarjoillusta porosta ja katajanmarjamajoneesista sekä hirviwellingtonista.

Minikokoisia mustikkakukkosia on keittiössämme näperrelty lähes samalla reseptillä vuonna 2014.

Mustikkakukot (3 kpl)
taikina:
150 g voita (käytimme maidotonta margariinia)
1 dl valkoista sokeria
1 kananmuna
2 dl puolikarkeita ruisjauhoja
2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
200 g mustikoita
0,5 dl valkoista sokeria
0,25 dl perunajauhoja

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri ja lisää seokseen kananmuna. Vatkaa vielä hetki. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Siirrä taikina viileään jämäköitymään.

Survo mustikat ja sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot.

Jaa taikina kolmeen osaan. Ota kustakin osuudesta vielä kolmannes erikseen. Muotoile loput taikinat voideltujen annosvuokien pohjille ja reunoille ohueksi kerrokseksi.

Lusikoi mustikkasurvos vuokiin. Pyörittele erilleen otetut taikinapalat palloiksi ja litistä kukkojen hatuiksi. Tasoita saumat tiiviiksi.

Paista kukkoja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti