17. marraskuuta 2014

Tahini-porkkanakeitto

Chocochili oli aikoinaan ensimmäinen ruokablogi, jota aloin seuraamaan, ja on edelleen suosikkieni joukossa. Sieltä ovat peräisin mm. maailman parhaan porkkanakakun ohje ja herkullisen jerk seitanin resepti. Chocohilin takaa löytyvä Elina Innanen julkaisi nyt syksyllä toisen keittokirjansa Vegaanin keittiössä (2014). Tämä pirteänvärinen porkkana-tahinikeitto on vähän tuunattu versio kirjassa julkaistusta reseptistä (oikaisin linssien keittämisessä erillisessä kattilassa).

Porkkana-tahinikeitto (5 litran kattilassa)
2 kg porkkanoita
1 dl auringonkukkaöljyä
4 tl jeeraa
vuorisuolaa
mustapippuria
4 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl auringonkukkaöljyä
2 tl korianterijauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 l kasvislientä
4 dl punaisia linssejä
4 rkl vaaleaa tahinia
2 sitruunaa

Paahda aluksi porkkanat. Viipaloi kuoritut porkkanat parin sentin paloiksi. Sekoita 1 dl öljyä, jeera sekä pari rouhaisua mustapippuria ja suolaa keskenään kattilassa. Pyörittele sitten porkkananpalat öljyssä ja kumoa ne leivinpaperille uuninpellin päälle. Paista porkkanoita 225-asteisessa kiertoilmauunissa 15 minuutin ajan.

Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää kattilaan 1 rkl öljyä, korianterijauhe ja paprikajauhe. Kuumenna seosta, kunnes mausteista lähtee kunnon tuoksu ja lisää sitten joukkoon sipulit. Kuullota muutaman minuutin ajan ja lisää sitten joukkoon kasvisliemi. Huuhdo linssit siivilässä ja lisää kattilaan. Anna keiton kiehua 15 minuutin ajan.

Nosta kattila liedeltä ja lisää keiton joukkoon porkkanat, tahini ja sitruunamehu. Soseuta soppa sileäksi sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa kasvislientä keittoa ohentamaan. Kiehauta keitto vielä ennen tarjoilua. Tarjoile esim. kurpitsansiemenöljyn kera.

2 kommenttia:

  1. Tahini keitossa kuulostaa jännältä, laitanpa idean muistiin. Noista aineksista ei voi tulla kuin hyvää soppaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olisi itsellekään tullut mieleen yhdistää tahinia keittoon, mutta tosi hyvältä tuo maistui ja sitruuna toi keittoon vielä kivan raikkauden. Kannattaa kokeilla!

      Poista