3. marraskuuta 2014

Vaca frita ja arvostelu kirjasta Don't miss a bite

WSOY toimitti meille arvostelukappaleeksi uutuakaisen kirjan "Don't Miss a Bite - Makuja ja muistoja maailmalta". Kirjan kirjoittaja on suomalais-bulgarialainen malli ja elokuvanäyttelijä, New Yorkissa asuva Vera Jordanova. Kirjaan on koottu kirjoittajan suosikkireseptejä ympäri maailmaa, jonka vuoksi kirjasta ei ehkä ihan suoraan löydä mitään yhteistä linjaa resepteille, hyvän maun lisäksi.

Kirja on jaettu selkeästi neljään osaan: "aamiaiset ja brunssi", "lounaat", "päivälliset" ja "jälkiruoat". Sivuja kirjassa on noin 250, joilla 100 reseptiä. Jokaiselle jotain siis aivan varmasti.

Silmäilimme aluksi kirjaa läpi, samalla kiinnostavia reseptejä poimien ja näin päädyimme kokeilemaan ensimmäisenä vaca fritaa. Tämän kuubalaisen ruokalajin resepti on ilmeisesti peräisin Miamista, Little Havanan alueelta. Vaca frita on melko yksinkertainen ruokalaji, joka tosin vaatii hieman marinointiaikaa. Kirjan resepti oli tämän ruokalajin osalta ainakin nappisuoritus, ei mitään valittamista. Juuri sellaista ruokaa, josta itsekin pidämme, maukasta ja mutkatonta.

Vaca fritan lisäksi olemme kokanneet kirjasta valkoviinissä paistettuja katkarapuja sekä persikka-pekoni-possupannua. Jälkimmäinen näistä oli todella maukas, suorastaan loistava ruoka, josta julkaisemme hieman myöhemmin oman muunnelmamme, joten malttakaa vielä hetki. Possun kaverina tuossa ruuassa toimi äärettömän hyvin tumma rommi sekä makeutta tuovat hedelmät. Chili tuo ruokaan vielä kaiken lisäksi mukavan pienen potkun. Tätä kannattaa tehdä, useasti.

Katkarapuannos taasen epäonnistui surkeasti. Vika ei varmaan ollut silti reseptissä, vaan omissa raaka-aineissamme. Käytimme pakastettuja rapuja, jotka olimme sulattaneet kyllä jääkaapissa reilun vuorokauden aikana, mutta kun ravut oli tarkoitus paistaa valkoviinissä, meillä pannuun muodostui lähinnä keitto. Ravuista irtosi siis aivan liikaa nestettä, jotta ruuan olisi voinut paistaa. Parin kikan jälkeen saimme pelastettua vielä annokset, mutta lopputulos ei silti ollut mikään erikoinen. Tuoreista, vasta merestä nostetuista ravuista tehtynä tämäkin olisi voinut olla hieman erilainen kokemus.

Yhteenvetona voi silti ilman muuta todeta, että kirjaan kannattaa tutustua. Meillä tämä on ollut yllättävänkin ahkerassa käytössä siitä asti, kun se postiluukkuun kolahti. Seuraavaksi testiin taitaa päätyä kirjan reseptit "ceviche mixto leche de tigren kera" ja "viskipäärynät filotaikinaruuduilla". Kuulostaa ainakin melko houkuttelevalta!

Alla vielä vaca fritan resepti ja ohjeet siitä, kuinka me tuon herkun valmistimme.



Vaca frita
1,2 l vettä
2 vihreää paprikaa
4 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
15 korianterinsiementä
5 mustapippuria
1 tl suolaa
5 rkl kuivaa sherryä
750 g naudan kuvepaistia (flank steak)
yhden limetin mehu
reilu maustemitta jeeraa
2 rkl oliiviöljyä
2 tuoretta limettiä

Valmista ensin keitinliemi. Kaada vesi  isoon laakeaan kattilaan. Kuutioi paparikat ja kaksi keltasipulia reiluiksi lohkoiksi ja heitä veden sekaan. Murskaa kolme valkosipulinkynttä ja heitä myös veden joukkoon. Lisää laakerinlehti, korianterinsiemenet, mustapippurit ja suola sekä 4 rkl sherryä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää kuvepaisti kiehuvaan veteen, leikkaa tarvittaessa kahtia, jotta se mahtuu kattilaan. Hauduta kannen alla liemessä tunnin ajan.

Nosta lihat lautaselle ja anna lihanpalojen jäähtyä kokonaan. Valmista marinadi, ota isohko kulho ja purista sinne limetin mehu. Lisää joukkoon 1 murskattu valkosipulinkynsi sekä jeera. Sekoita.

Kun liha on jäähtynyt, revi se suikaleiksi haarukoiden avulla. Lisää lihasuikaleet marinadin joukkoon, peitä kulho ja anna maustua vähintään tunnin ajan huoneenlämmössä.

Viipaloi kaksi sipulia suikaleiksi ja kuullota sipulit öljyssä pannulla; noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon ripaus suolaa sekä 1 rkl sherryä. Paista sipuleita vielä niin kauan, kunnes kaikki neste on haihtunut ja nosta sipulit tämän jälkeen syrjään.

Lisää pannulle öljyä ja kippaa lihasuikaleet pannuun. Paista riivittyä lihaa pannulla noin 10 minuuttia tai kunnes liha on sopivan rapsakkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota pannu liedeltä ja sekoita sipulit lihan joukkoon. Tarjoa limettilohkojen kera.

Yhteistyössä WSOY.

2 kommenttia:

  1. Tuo kirja oli positiivinen yllätys :) Tätä reseptiä vähän itsekin katselin sillä silmällä, kiva kuulla että on hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli, ehdottomasti! Vähintään yhtä hyvää kuin vaca frita oli myös se persikka-pekoni-possupannu, kannattaa kokeilla sitäkin :)

      Poista