1. toukokuuta 2015

Vaniljamunkit

Tänä vuonna päätimme kokeilla maustaa vappumunkit vaniljalla. Sri Lankasta tilaamamme mausteet ovat siis edelleen kovassa käytössä. Vaniljahan sopi munkkeihin erittäin hyvin ja kaksi isoa tankoa tuntui olevan aika optimaalinen määrä. Hyvää vappua!

Vaniljamunkit (4 kpl)
2 vaniljatankoa
1,25 dl kevytmaitoa
13 g hiivaa
0,75 dl valkoista sokeria
puolikas kananmuna
ripaus merisuolaa
4,25 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
35 g voita

Paistamiseen:
500 g munkinpaistorasvaa

Koristeluun:
valkoista hienoa sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murusta joukkoon hiiva. Halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet talteen. Sekoita toisessa kulhossa vispilällä puoli kananmunaa, sokeri, suola ja vaniljansiemenet. Kun seos muuttuu hieman vaaleammaksi ja alkaisi vaahtoutua, lisää joukkoon maito sekä pari desiä vehnäjauhoja. Sekoita taikinaa vispilällä pari minuuttia niin, että siitä tulee mahdollisimman ilmava. Vaihda väline taikinakoukulliseen sähkövatkaimeen ja lisää joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Sulata samalla rasva ja kaada se lopuksi taikinaan. Jos taikina tuntuu liian löysältä ja tahmaiselta, lisää joukkoon vielä hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja kohota vähintään puoli tuntia.

Alusta taikina ja leivo siitä pienen nyrkin kokoisia pyöreitä pullia. Paina sormilla keskelle pullaa reikä ja muotoile taikina rinkiläksi. Anna munkkien kohota liinan alla kymmenisen minuuttia.

Kuumenna paistorasva kattilassa 170-asteiseksi ja paista munkkeja muutaman minuutin per puoli niin, että ne saavat molemmilta puolilta tasaisen kauniin ruskean värin. Nosta valmiit munkit talouspaperille ja kierittele ne heti perään kauttaaltaan sokerissa lautasella.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi1/5/15 20:56

    Tälläinen munkki maistuisi mullekin! Nyt on päässyt käymään niin, että tänä vappuna en ole syönyt vielä yhtään munkkia. Pitää korjata asia vaniljaisella munkilla! - Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasketaan viikonloppukin vappuun, niin ehdit paistella herkkumunkkeja sinäkin :)

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä rinkilöitä! Tuo vaniljatangon käyttö pitää muistaa seuraavan kerran munkkeja paistaessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vanilja sopii munkkeihin kyllä tosi hyvin - ihan niin kuin sitruksetkin :)

      Poista