11. toukokuuta 2015

Suklainen kastanjakakku

Kun tekee mieli vähän kaikkea syntisen hyvää, ei auta kuin pyöräyttää mehevä ja muheva kakku, jonka makumaailmassa on niin suklaata, kinuskia, kastanjaa kuin kahviakin.

Olen sivusilmällä vilkuillut lähikaupassa kastanjatahnatuubeja, ja nyt sellaiselle löytyi sopiva käyttötarkoitus. Kastanjalikööri puolestaan kulkeutui aikanaan kotiin Madeiralta.

Kofeiiniyliherkkänä joudun käyttämään vain kahveja, joista kofeiini on poistettu (ei puhuta siitä prosessista...). Vaikka kuinka toivoin, edes kustavilaisen kahvipaahtimo Mokkapuun luonnostaan vähäkofeiininen Thailand Doi Chaang ei sopinut - sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos et pärise aivan yhtä herkästi kuin minä. Kofeiinittomuus toisaalta antaa mahdollisuuden syödä iiisoja paloja kastanjakakkua myös ilta-aikaan ilman yöunien menetystä!

Suklainen kastanjakakku (26 cm pyöreään vuokaan)
taikina:
7 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl merisuolaa
1 tl leivinjauhetta
2 ml vaniljajauhetta
1 dl vahvaa, tummapaahtoista kahvia (esim. kofeiiniton Dark Roast Mexican Altura)
1 dl kuohukermaa
6 cl kastanjalikööriä
220 g huoneenlämpöistä voita
6 dl ruskeaa täysruokosokeria
78 g (1 tuubi) kastanjatahnaa (esim. Clement Faugier)
6 kananmunaa

kinuskikuorrute:
1 tlk kondensoitua maitoa

suklaakuorrute:
2 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata (80 %)
1 rkl voita

koristeluun:
palanen tummaa suklaata



Aloita valmistamalla kinuskikuorrute. Irrota maitotölkistä etiketti ja kääri tölkki sitten tiukasti folioon (näin etikettiliima ei sotke kattilaa). Keitä tölkkiä runsaassa vedessä kolme tunnin ajan.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele koko vuoka sitten (mauttomalla viinirypäleensiemen)öljyllä. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota voi lämpenemään huoneenlämpöön.

Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola, leivinjauhe ja vaniljajauhe. Sekoita tosessa kulhossa keskenään kerma, likööri ja kahvi.

Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja sokeria viiden minuutin ajan sähkövatkaimella niin, että massa kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa mukaan kastanjalevite. Vaihda sekoittaja nuolijaksi ja sekoita kananmunat rauhallisesti yksitellen voivaahdon joukkoon.

Sekoita nuolijalla puolet jauhoista taikinaan, kaada joukkoon puolet nesteistä ja sekoita tasaiseksi. Toista sama uudelleen ja kaada taikina sitten vuokaan.

Paista kakkua uunin keskitasolla 1 tunnin ajan, tai kunnes taikinaa ei enää tartu kokeilutikkuun.

Viilennä kakku ja käännä se sitten nurinpäin tarjoiluvadille.

Avaa maitotölkki ja levitä kinuski tasaiseksi ohueksi kerrokseksi kakun pinnalle.

Valmista suklaakuorrute. Kiehauta kerma, pilko suklaapalat kulhoon ja kaada kerma suklaiden päälle. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja lisää sitten joukkoon voi. Kaada kuorrute varovasti kakun päälle ja pyörittele kakkua niin, että kuorrute leviää tasaisesti kakun reunoille asti. Siirrä kakku viileään ja anna kuorrutteiden kovettua vähintään tunnin verran.

Raasta viilentyneen kakun päälle suklaahippuja.


4 kommenttia:

  1. Tykkään kovasti kastanjasta. Vaniljalla maustettua kastanjatahnaa opin syömään jälkkärinä (rasvaa sisältävän) rahkan kanssa joku vuosi sitten Ranskassa. Sveitsissä vietetty syksy ja ranskalaisten lehtien lukeminen ovat laajentaneet kastanjien käyttöideoita pastaan, keittoihin ja leivonnaisiin. Harmi vaan, että ainakaan vielä talvella kokonaisia säilöttyjä kastanjoita eikä tahnaa ei saanut Jyväskylästä. Olen kantanut niitä Helsingistä, Keski-Euroopasta ja tilannut Saksasta.
    Mulla iltakahvin (klo 22-23) puute saattaa viedä yöunet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, kastanjasta on tosiaan moneksi! Ostettiin talvella hevi-osastolta kokonaisia kastanjoja tarkoituksena paahtaan niitä grillissä, mutta nehän olivat ihan käyttökelvottomaksi menneitä (kannatti olla lukematta osto-ohjeita etukäteen...) Säilöttyjä pitääkin etsiä käsiinsä seuraavaksi!

      Poista
  2. Kahvi ja suklaa on kyllä niin mahtava yhdistelmä.Vaikka täällä syksyisihn saa paahdettuja kastanjoja useistakin paikoista niin aika vähän niitä on tullut käytettyä,mutta joku kastanjainen kakkuohje on mullakin blogissa ja keitto-ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, täytyy käydä vakoilemassa!

      Poista