26. joulukuuta 2015

Joulu-porchetta

Porsastelimme tänä jouluna italialaistyyliin superherkullista porcettaa eli täytettyä porsaankylkirullaa syöden. Porchetta on tuttu vieras saapasmaan joulupöydissä ja sen täytteistä ja paistamisesta on eri puolilla Italiaa olemassa jos jonkinlaista versiota. Oman lukunsa muodostaa lisäksi Atlantin taakse siirtolaisten mukana kulkeutunut porchettaperinne, joka nykymuodossaan näyttäytyy muhkean hampurilaismaisina porchetta-sandwicheina.

Kuten edullisemmat ruhonosat yleensäkin, porchettarullakin kannattaa kokata hiljalleen miedossa lämmössä täydellisen mehevän ja murean lopputuloksen takaamiseksi. Porchettasiivut maistuvat muuten ihan mahtavilta myös seuraavana päivänä reilussa voissa paistettuna.

Possurullan kanssa nautiskelimme toissakesän saksanreissulta Ahr-laaksosta tuotua maailman vanhimman viiniosuuskunnan, vuonna 1868 perustetun Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahrin Frühburgunder Trockenia vuodelta 2012. Oh wow...


Joulu-porchetta
100 g pinjansiemeniä
5 valkosipulinkyttä
5 kuivattua, pehmeää taatelia
1,5 ruukullista persiljaa
2 tuuheaa oksaa rosmariinia
1 luomusitruunan kuori
1 dl oliiviöljyä
2300 g luutonta porsaankylkeä
merisuolaa
mustapippuria

puuvillalankaa rullan sitomiseen
tarjoiluun esim. rucolaa


Kippaa pinjasiemenet, valkosipulinkynet, taatelit, persilja, rosmariini, sitruunankuoriraaste ja oliiviöljy monitoimikoneeseen ja rouhi perään suolaa ja pippuria. Pyöräytä ainekset tasaiseksi tahnaksi.

Suolaa ja pippuroi kylkipalan sisäpinta reilulla kädellä ja hiero kyljen ulkopinnalle myös suolaa.

Levitä tahna porsaankyljen pinnalle tasaisesti ja rullaa kylki tiiviiksi rullaksi. Leikkaa puvillalangasta narunpätkiä ja sido niiden avulla rulla tiiviisti kiinni niin, että naruja on possun ympärillä vajaan parin sentin matkan välein.

Kääri possurulla kelmuun ja anna maustua viileässä vähintään yön yli.

Nosta porchetta lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Paista rullaa ritilän päällä kiertoilmauunissa ensin 150 asteessa puoli tuntia, vähennä lämpö sitten sataan asteeseen ja paista 5 tunnin ajan. Laita grillivastukset päälle ja paista rullan pinta rapeaksi, tässä menee vielä noin vartin verran. Anna porchettan vetäytyä ennen leikkaamista siivuiksi.

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa ja näyttää ihanan mehevältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri, ihan kielen mennessään vievän mehevää se olikin! :)

      Poista