1. joulukuuta 2015

Ranskalainen sipulikeitto ja Beaujolais Nouveau -viinit


O kurvasi Alkoon marraskuun kolmantena torstaina jo lounastunnilla, tämän vuoden Beaujolais Nouveau -viinien tultua maailmanlaajuisesti myyntiin. Gamay-rypäleistä valmistetut viinit on tarkoitus juoda mahdollisimman tuoreina, uuden sadon ensimmäisinä maistiaisina. Beaujolais-alueen viinivuosi on kuulemma ollut tänä vuonna erityisen hyvä ja uuden sadon viinit siis omassa kategoriassaan laadukkaita.

Metsämarjaisen mehumaiset, paljon parjatutkin uuden sadon viinit on tarkoitus nauttia 12-14 asteisiksi viilennettynä. Kokeilimme Alkon valikoimiin saatuja sekä Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau -viiniä että Doudet-Naudin Beaujolais-Villages Nouveau -viiniä, joista jälkimmäinen muodostui heti kummankin suosikiksi. Eihän näillä tietysti "oikean" punaviinin kanssa ole kuin ohuelti tekemistä, mutta hauska perinne ja mukavaa maistelua yhtä kaikki. Juustojen, ilmakuivattujen lihojen ja makkaroiden palanpainikkeena kevyet viinit toimivat yllättävänkin hyvin.

Klassikkotarjottaviin Beaujolais Nouveau -viinien kanssa kuuluu myös ranskalainen sipulikeitto. Tämän reseptin vakoilimme The Kitchn-webzinestä, minimaalisin tuunauksin tietysti.

Beaujolais Nouveau -kauden ulkopuolella ympärivuotisena viinisuosituksena keitolle toimii pirtsakka Alcasen riesling Willy Gisselbrecht Riesling Tradition 2014Ranskalainen sipulikeitto
700 g roscoff-sipuleita tai pink rosanna -sipuleita
50 g voita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl merisuolaa
0,5 tl ruskeaa sokeria
mustapippuria
1,5 l kasvislientä
3 rkl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl konjakkia
1 rapeakuorinen maalaisleipä + voita ja öljyä paistamiseen
150 g gruyere-juustoaSuikaloi sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Kun voin tirinä on hiljennyt, pienennä lämpöä ja sekoita joukkoon sipulit. Peitä kattila kannella ja anna sipleiden hautua 15 minuutin ajan. Poista kansi, lisää joukkoon merisuola, ruskea sokeri ja rouhi sekaan myös reilusti mustapippuria. Kuullottele sipuleita miedolla lämmöllä tunnin ajan niin, että ne karamelisoituvat kunnolla.

Ripottele joukkoon jauhot ja paistele vielä minuutin ajan. Kaada pähkinänruskeiksi karamellisoituneiden sipuleiden joukkoon kuuma kasvisliemi. Mittaa joukkoon myös valkoviini. Peitä kattila puoliksi kannella ja keittele keittoa tunnin ajan. Tarkista suolan ja pippurin määrä.

Jaa keitto kolmeen uuninkestävään annoskulhoon ja lorauta kunkin annoksen joukkoon pari teelusikkaa konjakkia. Paahda leivänsiivut rapeiksi ja kevyesti ruskistuneiksi kuumalla pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa. Nostele leivät keittoannosten päälle ja raasta annoksille lopuksi reilu kerros juustoa.

Nosta kulhot 175-asteiseen uunnin ja paista puolen tunnin ajan niin, että juusto sulaa kauttaaltaan. Pane uunin grillivastukset päälle ja grillaa juuston pinta. Nosta annokset uunista ja anna niiden jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti