2. huhtikuuta 2016

Roomalainen levypizza

Kiireisten roomalaisten suosikki, rennosti sormin ruokailtava levypizza on ikuisessa kaupungissa todellista luksuspikaruokaa. Kotioloissa valmistettuna levypizza ei ole pikaruokaa nähnytkään, sillä pelkän oikeaoppisen taikinan valmistus vie vähintään kolme vuorokautta. Meillä pyöräytetään taikina yleensä maanantai-iltana, jolloin se on valmis leivottavaksi perinteeksi muodostuneena pizzatorstaina.

Teimme taikinan tällä kertaa Manitoba Cream -vehnäjauhoista (myydään mm. Prismoissa). Taikinan sitkon muodostavat vehnän valkuaisaineet, kuten gluteeni. Manitoba-jauhossa on runsaasti gluteenia ja vain vähän tärkkelystä, mikä yhdessä pitkän vaivausajan kanssa takaa taikinalle mahtavan sitkon.

Jos haluaa levypizzansa nopeasti, ihan Roomaan asti ei nykyään enää tarvitse lähteä. Alunperin Turkuun avautunut Pizzarium tarjoaa nimittäin oikeaoppista levypizzaa nykyään myös Helsingissä ja on leviämässä muuallekin Suomeen. Kävimme turkulaisen kauppakeskuksen tunnelmattomaan ravintolamaailmaan avatussa Pizzariumissa kolme vuotta sitten ja Kluuvin haarakonttorilla on tullut herkuteltua useamman kerran. Perustaja Luca Platanian aatoksia aidosta roomalaisesta levypizzasta voi lukea esim. tästä MTV3:n jutusta. Jutussa esitelty kokonaisista säilyketomaateista (San Marzanot ovat hintansa arvoisia) keittämättä valmistettu tomaattikastike on muuten kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaallista pizzan päällä, kannattaa kokeilla sitäkin!

Roomalainen peltipizza
72 tunnin pizzataikina:
15 g tuorehiivaa
3 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
7,5 dl Manitoba Cream -vehnäjauhoja

täyte:
2 rkl laadukasta valkotryffeliöljyä
125 g Mozzarella di Bufala Campana -juustoa
200 g pieniä ruskeita herkkusieniä
1 ruukku basilikaa

Valmista taikina 72 tuntia ennen syömistä. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sen joukkoon hiiva. Mittaa sekaan öljy ja suola. Vaivaa mukaan jauhot niin, että taikina on pehmeää, mutta ei kuitenkaan tartu sormiin. Kun taikina on saanut sopivan sitkoisan rakenteen, pyöräytä se palloksi ja hiero pintaan ohut kerros oliiviöljyä. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa kolme vuorokauden ajan. Jos kelmun alapintaan tiivistyy nestettä, kuivata se varovasti pois.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta sormin uunipellin kokoinen levy (varo rikkomasta kohoamisen aikana muodostuneita ilmakuplia). Nosta levy varovasti öljytyn uunipellin päälle (älä käytä leivinpaperia, koska pizza ei kohoa sen päällä yhtä hyvin).

Kuumenna uuni 250 asteeseen (älä käytä kiertoilmatoimintoa, se kuivattaa pizzan).

Levitä pizzapohjalle reilusti tryffeliöljyä. Riivi mozzarellapallo paloiksi ja asettele palat pohjan päälle. Raasta sitten päälle goudajuusto ja asettele pinnalle siivutetut herkkusienet.

Paista pizzaa ensin uunin alatasolla 15 minuuttia ja nosta se sitte ylätasolle ja paista vielä viisi minuuttia. Valmiin pizzan pohja on kauttaaltaan rapea ja pinta on saanut kauniin paistovärin.

Riivi basilikasta lehdet pizzan päälle juuri ennen tarjoilua.

Tässä samalla taikinaohjeella tehdyssä peltipizzassa on puolestaan täytteenä tomaattikastiketta, vuoristojuustoa, salamia, kalamata-oliiveja, punasipulia ja vihreää paprikaa.

4 kommenttia:

  1. Ihailtavaa ennakoimistaitoa! Herkullisen näköisia pizzoja, tässähän iskee heti pizzanhimo päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänäänkin on taas listattu ja ostettu ensi viikon ma-to ruoat, ei tästä muuten mitään tulisi :)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista