19. kesäkuuta 2016

Chimichurri-tomaatteja sekä grillattua maminhaa Frank Ostinin tapaan

Oletko jo tutustunut maminhaan? Se on etelä-amerikkalaisen leikkaustavan mukaan leikattu naudan kuvelihaksen ja paistin yhdistelmä. Samainen leikkuu on suosittu myös Yhdysvalloissa ja siellä sitä kutsutaan nimellä tri-tip. Suomeen kyseistä leikkuuta on nyt muutaman vuoden tuonut Familia.

Tri-tipistä muodostui Yhdysvalloissa bbq-klassikko vasta 1950-luvulla Kaliforniassa, sitä ennen kyseinen leikkuu päätyi  pihveiksi tai jauhelihaksi. Santa Marian kaupungissa, pari sataa kilometriä Los Angelesista luoteeseen, vanhan bbq-perinteen ja tri-tipin ympärille on kasvanut nopeasti kokonainen grillaustyyli, Santa Maria Style Barbecue. Sille ominaista on paikallisen tammipuun hiilten (quercus agrifolia, California live oak, coast live oak) ja valkosipulisen kuivamarinadin käyttäminen.

Koska punatammien sukuun kuuluvaa Kalifornian tammea (tai edes hiiligrilliä) ei juuri sattunut löytymään varastosta, päätimme kokeilla puritaanisen Santa Maria Style BBQ:n sijaan grillimestari Frank Ostinin astetta kokeilevampaa tri-tip-reseptiä. Ostini pyöritti maineikasta The Hitching Post -perhervintolaansa Santa Mariassa itse 1950-luvulta kuolemaansa asti 1977.

Ostinin reseptistä saimme erinomaisia oivalluksia niin rub-maustamisesta kuin valeluliemen käytöstäkin. Angus maminhasta tuli ohjeella täydellisen mehukas, juuri sopivasti maustettu ja hauskasti Kalifornia-henkinen. Lisää savun makua haimme lihaan savustetulla suolalla ja mustapippurilla.

Lihan kaveriksi teimme fuusio-henkeen etelä-amerikkalaisella chimichurri-kastikkeella marinoituja, uunissa puolikuiviksi hiljalleen paahdettuja tomaatteja. Kilo lihaa ja toinen tomaatteja hävisivät yhdeltä istumalta ihan vain kaksin nautiskeltuna! Pihalla rehottava punapinaatti toimi salaattipohjana ja ikkunalaudalla kasvavat herneenversot täydensivät viherpetiä.

Herneenversoja voi muuten näppärästi lähes ilmaiseksi kasvatella ympäri vuoden ihan tavallisista ruokaherneistä Kannattaa ehdottomasti kokeilla (ja antaa viattomille versoille anteeksi niiden 80-90-luvuilla tapahtunut ylikäyttö pikkukaupunkien lehtipihviravinteleissa).


Grillattu maminha Frank Ostinin tapaan
n. 1 kg Familian angus maminha

Santa Maria style rub:
1 tl vastajauhettua (savustettua) mustapippuria
1 tl vastajauhettua valkopippuria
3 rkl karkeaa savustettua merisuolaa
2 rkl valkosipulirouhetta
1 tl cayennepippuria
0,5 tl sipulijauhetta

valeluliemi:
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä

Jauha pippurit morttelissa karkeaksi rouheeksi ja sekoita joukkoon muut ainekset. Hiero puolet kuivamausteseoksesta maminhan pintaan ja siirrä paisti jääkaappiin marinoitumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Valmista myös valeluliemi etukäteen. Pilko valkosipulinkynnet muutamaan osaan ja sekoita ne öljyn ja viinietikan joukkoon maustumaan.

Ota maminha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Kuumenna grilli miedolle lämmölle ja grillaa maminhaa ensin makurasva alaspäin 7 minuutin ajan. Käännä liha, sudi sen pinta valeluliemellä ja ripottele päälle rub-seosta. Grillaa taas seitsemän minuutin ajan ja toista valelu ja maustaminen. Jatka samaan tapaan, kunnes lihan sisälämpötila on 49 astetta. Tähän menee miedolla lämmöllä grillatessa puolisen tuntia. Kääri liha kevyesti folioon vetäytymään ennen leikkaamista. Maminha koostuu useammasta lihaksesta, joten ole tarkka leikkuusuunnan vaihtumisen kanssa.



Chimichurri-marinoidut paahdetut tomaatit
1 kg pieniä tomaatteja
0,5 dl oliiviöljyä
0,25 dl punaviinetikkaa
0,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl mietoa chilijauhetta (esim. ancho)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl tuoretta silolehtipersiljaa pieneksi hakattuna
1,5 tl merisuolaa

tarjoiluun:
vihersalaattia, esim. herneenversoja ja punapinaattia

Puolita tomaatit ja lado ne uunipellille leivinpaperi päälle. Sekoita loput ainekset kulhossa keskenään ja kaada seos sitten tomaattien päälle. Pyöräytä toaatteja käsin chimichurrissa ja kasaa tomaatit sitten leikkuupinta löspäin vierekkäin pellille ja nostele leivinpaperilta chimichurria niiden päälle.

Paahda tomaatteja hiljalleen 120-asteisessa kiertoilmauunissa noin 3 tunnin ajan tai kunnes ne ovat puolikuivattuja.





Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Ihan uusia juttuja, kiitos tästä :) juri mietitään grillijuttuja, josko tänään vaikka olisi satamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ainakin tänään on satanut paljon vähemmän kuin eilen... :)

      Poista