24. kesäkuuta 2016

Mustan possun secretoa, escalivadaa ja manchego-kesäkurpitsaa

Espanjan lahja maailmalle, ibericosika, eli cerdo ibérico on tuttu näky keskisellä ja eteläisellä Iberian niemimaalla. Onnekkaimmat kärsäkkäät, cerdo ibérico de bellota, vaeltelevat vapaana tammimetsiköissä terhoja ja muuta löytämäänsä kasvillisuutta ahmien. Runsas liikunta ja terhopitoinen ruokavalio antavat lihalle aivan omanlaisensa rakenteen, kauniin tumman värin ja pähkinäisen maun. Mustakavioisen (tästä pata negra -nimitys) ibericoporsaan lihan voi huoletta jättää kansainväliseen tapaan mediumiksi (lue perustelumme).

Secreto on lihakauppiaan salainen leikkuu (ks. kuva alla), joka voi olla napattu ibericoporsaan lavan ja kyljen välistä syvemmältä ruhoa (cruceta), mutta myös esimerkiksi sian kaulasta (secreto de papada). Laatulihoja Suomeen tuovan Familian secreto on mitä ilmeisimmin kauniisti marmoroitunutta crucetaa.

Lihan kaveriksi valmistimme grillikasviksia. Catalonian, Valencian, Murcian ja Aragónin alueella suosittu escalivada on savuisiksi grillatuista kasviksista koottu simppeli lisuke, joka on saanut nimensä katalaanin verbistä escalivar, paahtaa hiilloksella. Perinteisessä versiossa käytetään paprikaa ja munakoisoa, mutta muitakin kasviksia näkee välillä käytettävän. Ohjeeseen vilkuilimme vinkkejä Mediterrasian-sivustolta.

Kesäkurpitsojen päälle raastettu Manchego-juusto on puolestaan peräisin, nimensä mukaisesti, La Manchan alueelta. Manchega-lampaiden maidosta tehty juusto on valmistettu perinteisesti esparto-heinäkoreissa, mistä johtuu juustokiekkojen pintaan painautunut tumma pleita-kuvio. Elintarviketeollisuudessa kuvion juuston pintaan tuottaa tänä päivänä kaiverrettu muotti.

¡Buen provecho!


Grillattu ibericoporsaan secreto
400 g Familian ibericoporsaan secretoa
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria

Hiero secreton pintaan suolaa ja mustapippuria. Anna lihan maustua vajaan puolen tunnin ajan huoneenlämmössä.

Ruskista secreto ensin molemmilta puolilta kuumassa grillissä. Tökkää lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Vähennä grillissä lämpöä reilusti, nosta liha vaikka yläritilälle ja grillaa epäsuorassa lämmössä, kunnes mittari näyttää 62 astetta. Nosta liha grillistä ja kääräise löyhästi folioon. Anna vetäytyä 10-15 minuuuttia ennen leikkaamista (huomioi secretoa leikatessa, miten päin lihassyyt kulkevat ja leikkaa liha poikkisyin).

Escalivada eli grillattu paprika-munakoiso-salaatti
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 munakoiso
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 pieni valkosipulinkynsi
0,5 tl merisuolaa
0,25 tl mustapippuria
pieni nippu silolehtipersiljaa

Kuumenna grilli. Leikkaa munakoisot pitkittäin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa paprikannpuolikkaat vielä puoliksi. Pyörittele kasvikset 1 rkl öljyssä. Grillaa munakoisoihin kaunis paistopinta. Aseta paprikat grillin kuoripuoli alaspäin ja grillaa niitä, kunnes kuoret ovat täysin mustuneita. Siirrä kuumat paprikat ilmatiiviiseen astiaan tai pussiin höyrystymään. Irrota munakoisoista kuori ja suikaloi koisot. Irrota myös paprikoista mustunut kuori ja suikaloi paprikat. Sekoita 2 rkl oliiviöljyä, viinietikka, hienonnettu valkosipuli, suola ja pippuri kastikkeeksi ja pyörittele suikaleet siinä. Riivi kasvisten päälle lopuksi persiljaa.
Kuvan lähde: www.vamonosdetapas.com

Manchego-juustolla kuorrutetut grillatut kesäkurpitsat
1 kesäkurpitsa
50 g manchego viejo -juustoa (12 kk kypsynyttä)
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsa vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Pyörittele viipaleet oliiviöljyssä ja rouhi niiden pinnoille suolaa ja mustapippuria. Grillaa viipaleita kuumassa grillissä niin, että e saavat kauniin paistopinnan. Raasta juusto ja ripottele kurpitsanviipaleille. Anna juuston vielä sulaa ja hieman ruskistua grillissä ennen tarjoilua.Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti