12. maaliskuuta 2013

Ankanrintaa ja sienirisottoa


Viikonloppuna tuli ostettua heräteostoksena kaksi ankanrintaa pitkästä aikaa. Ankanrinta on erittäin hyvää ja kaiken lisäksi vieläpä helppoa valmistaa. Epäonnistuminen on lähes mahdotonta. Lisuke ankoille tuotti hieman haasteita ja hetken mietittyämme päädyimme risottoon. Lopulta ajattelimme tehdä sienirisotton á la Jamie Oliver, muutamalla pienellä muutoksella. Ei tuottanut pettymystä sekään, vaan oli jopa loistava makuelämys. Risoton alkuperäisresepti, johon tämä kyseinen viritys perustuu, löytyy täältä. Sitruunaiset grillatut sienet kuulostavat ehkä alkuun hieman eksoottiselta, mutta tuovat annokseen aivan mahtavan vivahteen. Ankanrintojen kanssa erinomainen yhdistelmä, ei voi kuin suositella.

Ankanrinta
2 kpl ankanrintaa
merisuolaa
mustapippuria

Ota ankanrinnat jääkaapista lämpenemään hyvissä ajoin ennen paistoa. Kuivaa ankat talouspaperilla. Tee ankanrintoihin nahkapuolelle ristiviillot kauttaaltaan niin, että viilto läpäisee nahan juuri ja juuri. Hiero pintaan reilusti suolaa ja pippuria. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Laita ankat nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle ja pannu kuumenemaan. Ruskista ankanrintojen pinnat kiinni kauttaaltaan.

Kun ankanrinnat ovat saaneet kauniin paistopinnan, laita ne uunipellille 150 asteiseen uuniin noin 10-15 minuutiksi, kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Nosta ankat folion sisään lepäämään vähintään 5 minuutiksi. Tämän jälkeen leikkaa rintapalat noin sentin paksuisiksi siivuiksi vinottain. Asettele valmiin risoton päälle.

Sienirisotto
400 g risottoriisiä
1,5 litraa kasvislientä
1,5 dl valkoviiniä
reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
1 portobello
1 kuningasosteri
1 sipuli (Roscoff)
2 sellerinvartta
1 sitruunan mehu
25 g voita
2 kourallista parmesaania
oliiviöljyä paistamiseen
merisuolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa

Risotto onkin sitten hieman haastavampi tehdä kuin edellämainitut ankat. Muista, että tässä hommassa ei saa olla kiire. Laita kasvisliemi kuumenemaan kattilaan ja kuivatut sienet haaleaan veteen likoamaan. Silppua sipuli ja sellerinvarret ja kuullota pannussa läpikuultavaksi.

Tämän jälkeen nosta pannun lämpötilaa, lisää risottoriisi ja valkoviini. Keittele riisiä niin, että kaikki valkoviini on imeytynyt, jonka jälkeen lisää kauhallinen kasvislientä ja liotetut sienet liotusliemineen risoton sekaan. Lisää joukkoon mustapippuria ja suolaa. Jälleen, keittele riisiä hiljalleen niin, että kasvisliemi on imeytynyt, jonka jälkeen lisätään taas kauhallinen lientä joukkoon. Tätä toistetaan niin kauan kunnes riisi on al dente.
Nesteen imeytymisessä risottoon menee aikaa noin puoli tuntia. Ota risotto pois levyltä ja tarkista maku. Sekoita joukkoon voi ja hieman kasvislientä, mikäli sitä on vielä jäljellä. Raasta parmesanjuusto ja sekoita kourallinen raastetta riston joukkoon. Laita kansi päälle ja jätä vetäytymään noin kolmeksi minuutiksi.

Tässä välissä pilko tuoreet sienet reiluiksi paloiksi ja grillaa kuumalla pannulla, ilman öljyä tai muuta rasvaa niin kauan, kunnes sienet saavat kauniin grillatun värin. Nosta sienet johonkin astiaan pannulta. Lisää sienien sekaan sitruunan mehu, suolaa ja tuoretta persiljaa. Anna marinoitua hetken.

Asettele risotto lautaselle ja nostele päälle grillatut sienet sekä loput raastetusta parmesanista, nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti