20. tammikuuta 2016

Amerikanitalialainen kalakeitto cioppino

Kalifornian auringosta kotoisin olevaan cioppino-kalakeittoon käytetään perinteisesti päivän saalis. Tammikuiseen Espooseen sovellettuna tämä tarkoittaa retkeä automarketin kalatiskille ja pakastealtaille. Haaveet dungeness-taskuravuista sun muista Tyynenmeren elävistä voi siis unohtaa, mutta oikein mukavan keiton esimerkiksi sinisimpukoista, turskan seläkkeistä ja jättikatkaravuistakin saa keiteltyä.

Tämä versio cioppinon keittopohjasta on alunperin amerikanitalialaisen kokki Giada De Laurentiisin käsialaa.

Cioppino
puolikas fenkoli
1 pieni keltasipuli
2 salottisipulia
1,5 rkl oliiviöljyä
1 tl merisuolaa
2 valkosipulinkynttä
ripaus chilirouhetta
2 rkl tomaattipureeta
400 g San Marzano -säilyketomaatteja
1,5 dl kuivaa valkoviiniä (esim. saksalainen Deep Roots Riesling 2014)
6 dl kalalientä (esim. Puljonki Oy:n kalaliemitölkistä)
1 laakerinlehti
500 g sinisimpukoita
500 g turskan seläkettä
6 jättikatkaravunpyrstöä
sormisuolaa

Viipaloi fenkoli, salottisipuli ja keltasipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siivuja miedolla lämmöllä kymmenen minuutin ajan. Viipaloi valkosipuli ja lisää paistoksen joukkoon chilin kera. Kuullota vielä pari minuuttia ja sekoita mukaan tomaattipuree.

Kaada joukkoon myös tomaatit ja hajota niiden rakenne rikki kauhalla. Lorauta mukaan valkoviini ja kalapuljonki ja lisää lopuksi perään laakerinlehti. Peitä kattila kannella ja anna keittopohjan hautua puolen tunnin ajan.

Siisti simpukat ja leikkaa kala isoiksi, n. 5 cm levyisiksi paloiksi. Nosta keiton lämpö kunnolla kiehuvaksi ja lisää simpukat keittoon. Odota pari minuuttia ja lisää mukaan myös kalapalat ja ravunpyrstöt. Anna keiton porista pari minuuttia lisää ja kalan saavuttaessa toivotun kypsyyden tarjoile keitto. Pöytään kannattaa laittaa tarjolle sormisuolaa, jotta kalanpaloja voi halutessaan täsmämaustaa pienellä ekstrasuolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti