2. toukokuuta 2016

Tryffeliöljyllä maustettu rapurisotto

Rapurisotto on ollut jo todella kauan tehtävälistalla, mutta jostain syystä homma on jäänyt pitkäksi aikaa puheen asteelle. Satuimme kuitenkin törmäämään Viinilehdessä kyseisen herkun reseptiin, ja tartuimme vihdoin tuumasta toimeen. Homma lähti käyntiin siitä, että ensin valmistettiin pitkään ja hartaasti kunnollinen sieniliemi, alusta asti (vielä kun olisi ollut muitakin kuin herkkusieniä.. toimi tosin hyvin näinkin). Se kannattaa, vaikka vaatiikiin hieman aikaa.  Aloita siis siitä.

Risoton viimeistely tryffeliöljyllä oli aivan loistava idea. Kannattaa myös huomata, että äyriäisrisottoihin ei lisätä parmesania lainkaan, vaan sen tilalle laitetaan yleensä paljon lisää voita. Toimii hyvin.

ps. Kuvassa näkyy myös upouusi dekanterimme, etana. Hieman erikoisemman mallinen, mutta erittäin toimiva. Entinen nimittäin hajosi - siitä tuli pesukuulat läpi ja niitä etsittiin sitten pitkin keittiötä.

Ennen kuin kyseinen etana tarttui mukaan, olimme jo aiemmin mm. ostaneet yhden ja palauttaneet sen hetimiten takaisin lasin virheiden takia. Tästä viisastuneena päätime kerrankin panostaa laatuun. Kiersimme varmasti melkeinpä kaikki pk-seudun liikkeet läpi, joissa dekantereita ylipäänsä myydään ja vihdoin löysimme meille sopivan. Käsintehty ja paksua kristallia. Toivottavasti kestää pesukuulat.

Sieniliemi
250 g tuoreita herkkusieniä
2 keltasipulia
2 rkl oliiviöljyä
2-3 l vettä
nippu timjamia
pari oksaa rosmariinia
ripaus valkopippuria

Laita kattila kuumenemaan ja lorauta sinne oliiviöljy. Hakkaa sienet silpuksi ja paista niitä kattilan pohjalla hetki. Silppua sipulit ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon vesi ja mausteet. Hauduttele miedolla lämmöllä pitkään ja hartaasti (meillä taisi poreilla parisen tuntia) tai kunnes liemestä on puolet jäljellä. Siivilöi liemi ja pidä kuumana risottoa varten.

Rapurisotto
2 rkl voita
250 g risottoriisiä (esim. carnarolia)
1,5 l sienilientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
100 g voita
1 tl valkotryffeliöljyä
ripaus jauhettua valkopippuria
merisuolaa
12 kpl jättikatkaravunpyrstöjä

Sulata 2 rkl voita kasarissa. Lisää riisi ja kuullota se kirkkaaksi, tähän menee muutama minuutti. Lisää joukkoon puolet valkoviinistä ja anna sen imeytyä riisiin, sekoittele koko ajan. Lisää kuumaa sienilientä iso kauhallinen kerrallaan ja anne nesteen imeytyä jälleen riisiin koko ajan hiljalleen sekoittaen. Lisää lientä aina, kun edellinen kauhallinen on lähes imeytynyt. Jatka liemen lisäämistä ja sekoittamista kunnes riisit ovat kypsymäisillään.

Kun riisi on lähes kypsää, lisää loput viinistä ja anna risoton kiehua hiljalleen vielä minuutin verran. Viimeistele risotto sekoittamalla joukkoon noin 100 g voita. Mausta suolalla ja valkopippurilla sekä lorauksella valkotryffeliöljyä.

Paista ravut nopeasti kuumalla pannulla voissa, mausta suolalla ja lisää risottoannosten päälle juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti