16. toukokuuta 2017

Parsarisotto

Risoton teko on taitolaji. Ja tätä lajia olemme vuosien aikana todellakin harjoitelleet. Kauas on tultu ensimmäisistä, aivan liian paksurakenteisista viritelmistä. Oikeaoppisen risoton valmistustavat- ja aineet ovat kerta kerralta syöpyneet muistiin niin, että peruspohjaa varioimalla saa aikaan esimerkiksi tällaisen mahtavan sesonkiruoan. Hands down, yksi parhaista koskaan tekemistämme risotoista! Vielä kun olisi jaksanut ottaa annoksesta väsyneen kännykkäräpsäyksen sijaan arvoisensa valokuvan...

Parsarisotto
500 g vihreää tankoparsaa
1,5 l kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
250 g carnaroli-riisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä, esim. Zenato Lugana San Benedetto 2015
1 luomusitruunan kuoriraaste
2 rkl voita
70 g parmesanjuustoa

Leikkaa parsoista puumainen kantaosa pois ja kuori parsojen tyvet. Kiehauta kasvisliemi ja lisää kantaosat ja kuoret liemeen. Asettele parsatangot liemeen niin, että nuput jäävät liemen yläpuolelle. Peitä kattila kannella ja anna parsojen kiehua 10 minuutin ajan. Nosta parsatangot pois liemestä ja leikkaa nuput irti. Soseuta varret sileäksi tahnaksi tehosekoittimessa. Siivilöi liemi ja pidä se liedellä lämpimänä.

Hienonna salottisipulit ja kuullota niitä isossa kasarissa miedolla lämmöllä oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon risottoriisi. Kuullota seosta varovasti, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpinäkyviksi ja tuoksuvat kevyesti paahteisilta.

Mittaa riisien sekaan viini ja anna sen imeytyä jyviin. Lisää joukkoon kuumaa kasvislientä vähitellen kauhallinen kerrallaan, samalla risottoa hiljalleen hämmennellen. Kun neste on lähes imeytynyt riisiin, lisää seuraava kauhallinen lientä. Jatka näin reilun vartin verran, kunnes riisi on pehmentynyt al denteksi ja risoton rakenne on kermainen. Sekoita joukkoon parsapyree. Valmis risotto saa olla melko löysää, sillä risotto jäykistyy tekeytyessään yllättävän paljon.

Ota kasari liedeltä ja lisää risoton sekaan voi pieninä palasina.  Raasta sitruunan kuori ja parmesan ja lisää risoton sekaan. Anna risoton tekeytyä viitisen minuuttia kannen alla ja notkista se tarvittaessa ennen tarjoilua kasvisliemellä. Mausta lopuksi tarvittaessa vielä suolalla ja tarjoile parsasnuppujen kera.

2 kommenttia:

  1. Näyttää mielettömän hyvältä ihan kännykkäräpsäisynäkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Pois vaan turha itsekriittisyys :D

      Poista