2. joulukuuta 2014

Kiinalaiset baot porsastäytteellä

Baozi tai lyhyemmin bao on kiinalainen, höyrytetty superpehmoinen piirakka, jonka sisällä voi täytteenä olla vaikkapa lihaa, kalaa, papuja tai kasviksia. Yksi suosituimmista on mausteikas char siu bao, kiinalaisella bbq-possulla täytetty pallero.

Meidän bao-versiomme lienee sen verran kaukana autenttisesta char siu -versiosta, että annoimme palleroille vain suomenkielisen nimen. En tosin ole baoja Kiinassa päässyt maistamaan, mutta Japanin reissulla niitä tuli joku vuosi sitten osteltua heräteostoksina melkeinpä aina ruokakaupassa käydessä. Onneksi Suomessa ei lähikaupan kassalla höyryä bao-grilli täynnä toinen toistaan herkullisempia makuja!

Taikina on paranneltu versio vanhasta höyrytyskokeilusta. Nyt oli taikinan mittasuhteet kohdillaan, tosin sokerin määrää voi baoja tehtäessä vielä harkita nostaa vaikka 1-1,5 ruokalusikalliseen, sillä taikinan kuuluu olla aavistuksen makea. Hyvin onnistuneeseen täytteeseen puolestaan löytyi osviittaa Kokkeillaan-blogista.

Kiinalaiset baot porsastäytteellä (30 kpl)
Bao-taikina:
3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
4 dl gluteenittomia riisijauhoja
0,5 tl hienoa merisuolaa
2 tl valkoista sokeria
2 rkl kuivahiivaa
4 rkl seesamiöljyä
3 dl vettä

Possutäyte:
2 keltasipulia
2 porkkanaa
8 savuvalkosipulinkynttä
6 cm inkivääriä
400 g porsaan jauhelihaa
4 rkl tummaa soijakastiketta
1 tl viismaustetta
0,5 tl chilijauhetta (esim. Homera)
1 tl srirachaa
mustapippuria
ripaus valkoista sokeria
2 kevätsipulia
paistamiseen seesamiöljyä

Valmista aluksi taikina. Sekoita keskenään suola, sokeri, kuivahiiva, vehnä- ja riisijauhot. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja seesamiöljy. Vaivaa taikinaan kimmoisa sitko, tähän menee noin vartti, ja anna taikinan nousta liinan alla puoli tuntia.

Valmista täyte. Hienonna sipulit, porkkanat, valkosipulit ja inkivääri pieneksi silpuksi esim. monitoimikoneella. Paista seosta paistinpannulla seesamiöljyssä kymmenisen minuuttia ja siirrä toiseen astiaan. Ruskista jauheliha pannussa seesamiöljyssä ja kippaa kasvisten sekaan. Sekoita joukkoon mausteet. Viipaloi kevätsipuli pieneksi ja sekoita lopuksi täytteen joukkoon.

Taittele ja leikkaa 2 leivinpaperiarkista 32 kpl pieniä alustoja (leikkaa arkit ensin neljään osaan ja siitä syntyneet pikkuarkit vielä neljään osaan).

Kokoa baot kaulitsemalla aluksi taikina ohueksi levyksi. Ota taikinasta irti isolla lasilla tms. muotilla pyöreitä levyjä. Asettele kullekin levylle noin teelusikallinen täytettä, muotoile taikina reunoilta rypyttäen tiiviiksi palleroksi ja asettele kullekin leivinpaperiarkille 4 bao-palloa. Anna palleroiden kohota liinan alla 45 minuuttia.

Asettele bao-pallerot varovasti bambuhöyryttimen tasoille leivinpapereineen (meillä mahtui 5 per kerros). Sulje höyryttimen kansi.  Kaada hieman vettä kattilaan kiehumaan ja siirrä höyrytin kattilan päälle. Lihapallerot valmistuvat jo 5 minuutissa (parikin minuuttia liian pitkä paistoaika tekee baoista kuivia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti