4. joulukuuta 2014

Sitruksinen pannacotta

Peruspannacottaan saa mukavasti pirteyttä sitrushedelmistä tehdyllä päällisellä. Pannacotta on helppo valmistaa, kunhan muistaa kaksi asiaa. Ensinnäkin oikean rakenteen takaava ainesosasuhde 2:1:1 eli 2 desilitraan kermaa tulee aina 1 rkl sokeria ja 1 liivatelehti. Toinen tärkeä asia on maltti. Sitä tarvitaan kermaseoksen hitaassa kuumentamisessa, jottei se pala pohjaan.

Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle, mutta jos maitovanukkaiden anatomia alkaa kiinnostaa oikein pitemmän kaavan mukaan, kannattaa ehdottomasti tutustua Epätrendikkään ruokablogin Maitovanukkaiden ABC:hen.

Sitruksinen pannacotta (6 annoslasia)
1 l vispikermaa
0,75 dl (5 rkl) valkoista sokeria
2 ml vaniljajauhetta
5 liivatelehteä

Laita liivatelehdet yksitellen pehmenemään kylmään veteen. Sekoita kerman joukkoon sokeri ja vaniljajauhe pinnoitetussa kattilassa ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi, samalla koko ajan hämmentäen. Älä kuitenkaan vatkaa, jotta kerma ei lähde vaahtoutumaan. Kun seos kiehahtaa, ota kattila liedeltä.

Purista liivatelehdistä vesi ja sekoita kerman joukkoon. Kaada kuuma kerma ensin esim. mehukannuun ja siitä siististi annoslaseihin. Siirrä lasit kylmään jäähtymään ja jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi. Parin tunnin hyytymisen jälkeen kermavanukkaan päälle voi varovasti lisätä sitruspäällisen.

Sitruskiille:
1 appelsiinin mehu
1 limetin mehu
1 sitruunan mehu
0,5 dl kaupan appelsiinimehua (väriä antamaan)
0,5 dl vettä
4 rkl valkoista sokeria
4 liivatelehteä (jos nestettä reilu 3 dl)
sitruunamelissanlehtiä koristeluun

Laita liivatelehdet yksitellen pehmenemään kylmään veteen. Purista sitrushedelmistä mehu ja sekoita kaikki ainekset liivatelehtiä lukuunottamatta pienessä kattilassa. Kuumenna seosta kunnes se kiehahtaa. Purista liivatelehdistä vesi ja sekoita sitrusliemen joukkoon. Anna seoksen hieman jäähtyä ja kaada se sitten ensin esim. mehukannuun ja siitä siististi annoslaseihin kermavanukkaan päälle. Anna annosten hyytyä vielä tunnin verran ja koristele valmiit annokset lopuksi sitruunamelissan lehdillä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköiset pannacotat. Erilaiset maitovanukkaat ovat tosi hyviä ja melko helppoja valmistaakin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nuo pyöreäpohjaiset viskilasit tuottivat pientä päänvaivaa, mutta hyvin tuettuna sai pannacotat onneksi hyydytettyä niihinkin :)

      Poista