10. helmikuuta 2014

Omenainen ankkapaisti appelsiinisalaatilla

Teimme jo joulun aikaan Camilla Plumin joulu -ohjelmasta ylöskirjoittamamme ohjeen mukaisen ankkapaistin. Resepti toimi mainiosti ja appelsiinisalaatti oli ihanan raikas lisuke, kannattaa kokeilla!

Camilla Plumin omenainen ankkapaisti
2,4 kg kokonainen ankka sisälmyksineen
10 oksaa timjamia
3 pientä punasipulia
2 valkosipulin kynttä
1 Cox Orange -omena
10 kuivattua Agen-luumua
karkeaa merisuolaa
mustapippuria
vettä
omenamehua

Irrota ankasta terävällä veitsellä hieman sisälmysrasvaa. Pilko punasipulit reiluiksi palasiksi. Kuumenna valurautapannu kuumaksi ja kuullota sisälmysrasvassa timjami, sipulit ja kokonaiset valkosipulinkynnet. Nosta sisälmysrasva isohkoon kattilaan ja lisää perään ankan mukana tulleet sisälmykset ja kaula. Lisää paistinpannulle myös kuorineen lohkotut omenat ja paistele hetki miedolla lämmöllä. ota pannu pois liedeltä ja lisää lopksi sekaan luumut. Sirottele päälle karkeaa merisuolaa ja rouhi joukkoon mustapippuria.

Pane uuni kuumenemaan 165 asteeseen. Täytä ankka omenatäytteellä ja sido paistinnarulla kiinni. Hiero ankan pintaan ruokalusikallinen karkeaa merisuolaa. Aseta ankka rinta alaspäin uuniritilälle ja taita siivet ristiin sen alle. Laita ankka uuniin ja aseta ritilän alle astia, johon tulee vettä ja omenamehua. Paista 165-asteisessa uunissa 40 minuuttia per kilo niin, että käännät ankan rinta ylöspäin, kun 2/3 paistoajasta on kulunut. Jatka paistamista, kunnes kilojen perusteella laskettu aika on täynnä. Ota paistoastiassa oleva liemi talteen kastiketta varten.

Ankan kastike
sisälmykset, kaula ja sisälmysrasvaa
1 purjon tummanvihreät osat
1 iso punasipuli
1 iso keltainen porkkana
2 sellerinvarren vaaleat alaosat
2/3 ruukkua timjamia
1 laakerinlehti
0,5 rkl kokonaisia mustapippureita
parin sentin serrano/parmakinkun palanen
3,5 dl vastapuristettua omenamehua
loraus calvadosta
3,5 dl aitoa omenasiideriä
(1 kvitteni)
karkeaa merisuolaa
2 dl kuohukermaa

Pilko vihannekset muutamaan isoon palaan ja lisää kattilaan ankan sisälmysten, kaulan, sisälmysrasvan, timjamin, laakerinlehden ja pippurien kanssa. Paista hetki, lisää sitten joukkoon kinkunpala ja nesteet ja jatka hauduttamisa miedolla lämmöllä kannen alla. Anna hautua kannen alla ja kuori rasvaa aina välillä pinnalta pois.

kun ankka tulee uunista, kaada paistonesteet kastikkeen joukkoon. Lisää pataan myös lohkottu kvitteni (jos sellaisen satut löytämään). Siivilöi kastike, lisää joukkoon kerma ja maun mukaan suolaa. Keitä kastiketta kasaan kolmanneksen verran ja tarvittaessa suurusta maissitärkkelyksellä. Tarjoile.



Appelsiinisalaatti
3 appelsiinia
0,5 granaattiomenan siemenet
0,5 punasipuli
oliiviöljyä
appelsiininkukkavettä
suolaa
mustapippuria
omenaviinietikkaa
mintunlehtiä
kanelia

Kuori appelsiinit, viipaloi ne ohuehkoiksi siivuiksi ja asettele tarjoiluvadille. Halkaise granaattiomena ja koputtele lusikalla siemenet appelsiinien päälle niin, ettei valkoista osaa tule mukaan. Leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Lisää salaatin päälle loraus hyvää oliiviöljyä ja pirskottele joukkoon vähän appelsiininkukkavettä ja omenaviinietikkaa. Rouhi salaatin joukkoon mustapippuria ja suolaa. Koristele mintunlehtisilpulla ja viimeistele ohuella kanelihunnulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti