20. helmikuuta 2014

Sinisimpukat Bistro O matin tapaan

O yllätti minut ystävänpäivänä illallisella Kirkkonummen Bistro O matissa. Herkullisen kuuloista listaa selaillessa päätimme valinnan vaikeuden iskiessä kokeilla, pystymmekö syömään suositellun kolmen ruokalajin lisäksi väliruokana puoliksi kilon sinisimpukoita. Annokset olivat reiluja ja tiukkaahan se teki, mutta kannatti, sillä simpukat (kuten oikeastaan kaikki muukin) oli valmistettu meidän makuumme aivan nappiin. Paikan hinta-laatusuhde oli ehdottomasti kohdallaan ja tunnelma leppoisa.

Illan ainoana miinuksena ruokien tulo keittiöstä kesti loppua kohden luvattoman kauan (mukava amerikkalaistaustainen tarjoilija pahoitteli tilannetta ja tarjosi jälkiruokakahvit lohdutukseksi). Kokemus jäi kuitenkin vahvasti plussan puolelle ja suosittelemme ajelemaan Kirkkonummelle vaikka vähän kauempaakin.

Mutta takaisin niihin sinisimpukoihin. Listasimme syödessämme annoksesta löytyvät maut ja tietoa tulikin hyödynnettyä heti seuraavana päivänä, kun kopioimme annoksen hyvällä menestyksellä kotikeittiössämme. Sinisimpukat ovat yllättävän huokeita ja vieläpä helppoja valmistaa, niitä pitäisi käyttää useamminkin!

Sinisimpukat Bistro O matin tapaan
1 keltasipuli
2 varsisellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
0,5 punainen chili
oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
2 dl valkoviiniä (esim. Calamar Verdejo 2011)
0,5 dl vettä
1 kg sinisimpukoita
0,5 dl kermaa
merisuolaa
mustapippuria
2 kevätsipulia
ruohosipulia

Siisti simpukat ja poista parrat. Tarkasta, että simpukat ovat elossa (eli menevät tiukasti kiinni) koputtelemalla aukiolevia hennosti pöytää vasten.

Pilko sipuli reiluiksi kuutioiksi, hienonna valkosipuli ja siipaloi sellerinvarret ja chili. Kuullota kasviksia korkeassa padassa keskilämmöllä muutamia minuutteja, lisää joukkoon laakerinlehdet ja kaada sekaan viini ja vesi. Keittele vihanneksia viinissä muutaman minuutin ajan, rouhi pataan pippuria ja suolaa ja lisää joukkoon simpukat. Laita pataan kansi, nosta lieden lämpö täysille ja anna kiehua välillä kattilaa ravistellen kolmisen minuuttia.

Pilko kevätsipulit viipaleiksi ja hienonna ruohosipuli. Ota pata liedeltä, lisää joukkoon kerma ja kevätsipulit ja tarkasta maku. Nostele mahdolliset avautumattomat simpukat pois. Tarjoile annos välittömästi ruohosipulin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti