10. elokuuta 2017

Rommiglaseerattua possua ja raparperichutneyta

Usein meillä preferoidaan ruuanlaitossa ns. edullisempia ruhonosia, koska niissä on yksinkertaisesti todella paljon makua. Ongelma tietysti näissä on se, että valmistus ottaa oman aikansa ja kärsivällisyytensä. Senpä vuoksi tällä kertaa päädyimme suomalaiseen luomupossun sisäfileeseen ja hyvä niin, maukasta ja mehevää tästäkin sai.

Avain onneen possun sisäfileessä on ehdottomasti se, että sitä ei missään nimessä paista yhtään pidempään kuin on pakko. Toinen hyvä vinkki on myös se, että sisäfile on kypsennettävä mielellään mahdollisimman matalassa lämmössä, epäsuoralla tulella. Sekin lisää osaltaaan mehukkuutta. Sisälämmöksi jätettiin tällä kertaa 65 astetta ja se oli ainakin tälle lihalle sopiva - mehukkuus säilyi hyvin.

Possun kylkeen sopi erittäin hyvin tuoreista raparpereista tehty chutney, jota kannattaa oikeastaan valmistaa kerralla isompikin satsi, sen verran hyvää oli!

Alkuperäinen resepti löytyi täältä.

Possun sisäfile
1 kg kotimaista (luomu)possun sisäfileetä
0,5 tl merisuolaa
0,5 tl mustapippuria
2 rkl kuivattua rosmariinia
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl jeeraa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl chilijauhetta
0,5 tl ceyloninkanelia
1 tl jauhettua inkivääriä

Trimmaa ylimääräiset kalvot fileestä pois. Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero possunfileen pintaan. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Nosta possu lämpiämään noin puoleksi tunniksi ennen grillaamista.

Valmista viimeistään tässä välissä glaseerauskastike ja raparperichutney.

Kuumenna grilli keskilämmölle ja aloita possun grillaaminen, mielellään epäsuoralla lämmöllä. Valele possua glaseerauskastikkeella noin 10 minuutin välein aina filettä samalla käännellen. Grillaa possua kunnes sisälämpö on haluttu (meillä 65 astetta). Kääräise folioon ja anna vetäytyä vähintään 10 minuuttia. Siivuta ja tarjoile raparperichutneyn kanssa.

Rommi-glaze
1 rkl oliiviöljyä
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
0,75 dl ruskeaa sokeria
2,5 dl tummaa rommia
2,5 dl kanalientä
2 tl chilikastiketta
1 ceyloninkanelitanko

Laita kastikekattila liedelle lämpenemään oliiviöljyn kanssa. Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä viitisen minuuttia. Lisää sekaan sokeri ja rommi, kiehuttele pari minuuttia. Lisää joukkoon loput ainekset ja keittele kasaan niin, että jäljelle jää noin puolet nestemäärästä. Poista kanelitanko.

Raparperichutney
5 dl tuoretta raparperia pilkottuna
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
0,75 dl vastapuristettua appelsiinimehua
2 rkl balsamicoa (sitä oikeaa, paksua)
puolikkaan limetin kuoriraaste
3 rkl valkoista sokeria
merisuolaa
mustapippuria

Laita raparperit ja punasipuli kattilaan, lorauta päälle öljyä ja kuullottele muutama minuutti. Lisää perään loput ainekset ja hauduttele puoli tuntia ilman kantta kunnes raparperit ovat pehmeitä. Tarjoile lämpimänä possun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti