5. tammikuuta 2014

Risotto al ragù

Tarina alkaa siitä, kun lähdimme kirjakauppaan ostamaan uutta aasialaista keittokirjaa, kun vanha on jo kokattu läpi. Kävi sitten niin, että kotiin tultuamme meillä oli mukanamme kaksi italialaista keittokirjaa (eikä yhtään aasialaista). Toinen kirjoista oli nimeltään Risotto, kirjoittajana Maxine Clark, mistä tämä resepti on napattu ja hieman muokattu. Kirjaa voi suositella risoton ystäville, se sisältää noin 50 reseptiä ja paljon muutakin hyödyllistä oppia risotosta.

Ragù
25 g suolatonta voita
150 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
25 g parmankinkkua
puolikas pieni sipuli
puolikas sellerin varsi
puolikas pieni porkkana
1,5 rkl kuivaa valkoviiniä (esim. Joseph Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay 2012)
200 g paseerattua tomaattia
0,5 rkl tomaattipyreetä
1 pieni laakerinlehti
vuorisuolaa
mustapippuria
2,5 dl lihalientä

Valmista ensin ragù. Sulata voi isossa kasarissa. Pilko piniksi paloiksi parmankinkku, sipuli, porkkana ja selleri. Heitä kasariin jauheliha ja pilkotut ainekset. Ruskista kevyesti, varo ruskistamasta liikaa ja kovettamasta jauhelihaa tai vihanneksia. Murenna jauheliha paistinlastalla paistaessasi pieniksi murusiksi. Mittaa sekaan viini. Nosta lämpöä ja keitä, kunnes neste on lähes haihtunut ja pienennä lämpö. Lisää paseerattu tomaatti ja tomaattipyree, sekoita huolella. Heitä sekaan lihaliemi, laakerinlehti ja rouhi sekaan suolaa ja pippuria. Anna kiehahtaa, hämmennä hyvin. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin 2-3 tuntia. Mausta tarvittaessa lisää.

Risotto al ragù
250 g carnaroli -risottoriisiä
7,5 dl lihalientä
35 g parmesaania
25 g suolatonta voita
ruususuolaa
mustapippuria

Lämmitä lihaliemi kiehuvaksi ja pidä kokoajan kuumana. Sekoita valmiin ragun joukkoon risottoriisit. Seos saa poreilla koko ajan lievästi. Lisää lihalientä joukkoon suuri kauhallinen kerrallaan ja keittele koko ajan hieman sekoittaen. Kun risotto on imenyt nesteet lähes kokonaan, lisää seuraava kauhallinen. Jatka näin kunnes risotto on täyteläistä, mutta riisinjyvät ovat edelleen kiinteitä. Tähän kuluu aikaa noin 20 minuuttia.

Ota laakerinlehti risotosta pois, mausta suolalla ja pippurilla jos tarvis. Raasta parmesanjuusto hienoksi ja heitä kasariin voin kanssa. Sekoita hyvin. Ota kasari liedeltä ja peitä kannella. Anna tekeytyä vielä pari minuuttia. Lado risotto lautaselle ja raasta päälle parmesania sekä nauti antaumuksella hyvän valkoviinin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti