20. tammikuuta 2014

Pad thai

Ehdoton suosikkini thaimaalaisten ruokalajien joukossa on pad thai. Tämän herkullisen wokin valmistustapoja on ilmeisimmin yhtä monia kuin kokkejakin. Tällä kertaa inspiraationa toimi muutamin muutoksin Shake before use -blogista löytämäni resepti, joka on kuulemma peräisin Chiang Maissa asuvalta, Thai Cottage -nimistä kokkikoulua pitävältä Gaelta.

Välillä pad thai sisältää myös kanaa, mutta tällä kertaa jätin sen raaka-aineen puutteessa väliin (hormonihirviö-broileri kun ei ole tervetullut keittiöömme). Toimii yhtä lailla hyvin ilmankin.

Yksi tärkeä (aikanaan kantapään kautta opittu...) muutos tuohon originaaliohjeeseen on, ettei kuivia vermisellejä keitä, vaan liottaa ne kylmässä vedessä notkeiksi ennen wokkausta. Näin välttyy ikävältä vermisellien toisiinsa tarttumiselta ja wokin rakenne säilyy oikeanlaisena.

Pad thai
225 g lättänöitä riisinuudeleita/vermisellejä
4 valkosipulinkynttä
4 rkl seesamiöljyä
300 g marinoitua tofua (esim. Jalotofu marinoitu)
200 g mung-pavunituja
400 g jättikatkaravun pyrstöjä
3 rkl tamarind-tahnaa
5 rkl osterikastiketta
3 rkl kalakastiketta
2 rkl ruskeaa ruokosokeria
4 kananmunaa
100 g kevätsipulia

Tarjoiluun:
suolatuista maapähkinöistä tehtyä rouhetta
tuoretta korianteria
limetinlohkoja

Peitä vermisellit kylmällä vedellä ja anna niiden notkistua vähintään parisenkymmentä minuuttia.

Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota  2 rkl seesamiöljyssä wokkipannulla. Kuutioi tofu isoiksi paloiksi ja lisää wokkipannulle. Ruskista palaset kunnolla ja siirrä ne toiseen kulhoon odottamaan.

Sekoita osterikastike, kalakastike, tamarind-tahna ja sokeri keskenään kastikkeeksi.

Lisää wokkipannulle 1 rkl seesamiöljyä, 1/3 marinadista ja paista ravunpyrstöjä muutaman minuutin ajan seoksessa, kunnes ravut punertuvat ja saavat hieman paistopintaa. Siirrä valmiit ravut syrjään tofukuutioiden päälle.

Valuta nuudelit, lisää wokkipannulle 1rkl seesamiöljyä ja kuumenna nuudelit. Lisää loput maustekastikkeesta nuudelien joukkoon, tee nuudelien keskelle aukko ja riko sinne kananmunat. Anna kananmunien hyytyä hetken ja sekoita ne sitten nuudelien joukkoon. Lisää joukkoon idut, tofukuutiot ja ravut. Anna paistua koko ajan sekoitellen vielä pari minuuttia. Pilko kevätsipuli reiluiksi paloiksi ja sekoita wokin joukkoon. Tarjoa annokset limetinlohkojen, maapähkinärouheen ja korianterin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti