27. tammikuuta 2014

Tryffeli-munarisotto ja uunipadassa haudutetut ankankoivet


Suuri tryffelihuijaus, eli kuinka amatöörit kokeilivat suurin odotuksin täysin mauttomaksi osoittautunutta säilyketryffeliä. Olisihan se pitänyt arvata; kilohintahan oli 'vain' rapiat 600 euroa...

Tryffeli ei raaka-aineena eikä ainakaan tietoisesti edes makuna ihme kyllä ollut meille ennestään tuttu, joten into oli suuri, kun palasimme kaupasta pienenpienen tryffelipurkin kera. "Huumaava tryffelin tuoksu täyttää koko keittiön" ja "käytä tätä voimakkaanmakuista herkkua varovasti", olimme kuulleet, joten ilmeemme olivat näkemisen arvoiset, kun avasimme lasipurkin kannen ja pyörittelimme käsissämme mustaa kumipalleroa, eikä minkäänmoisesta tuoksusta ollut tietoakaan. Jostain lukemamme Ravintola Murun vinkin mukaisesti käärimme kuitenkin tryffelin kuuliaisesti paperiin ja siirsimme vuorokaudeksi lasipurkkiin risottoriisille hyvää makua antamaan.

Ehkä tryffelin maku sitten on kuitenkin kaiken hehkutuksen arvoinen, ajattelimme, ja valmistimme tryffelistä Maxine Clarkin Rsotto-kirjasta löytyneellä ohjeella (muuten jälleen aivan erinomaisen) risoton. Vaan annoksen päälle vuolemiamme tryffelilastuja imeskellen oli lopulta pakko luovuttaa ja todeta, että tryffelin juju on mitä ilmeisimmin sen tuoreudessa. Revanssia ja tuoretryffelirisottoa odotellessa!

Ankka onneksi pelasti päivän. Lidl on pidemmän aikaa kunnostautunut erilaisten siivekkäiden tarjonnallaan, ja pakastimeemme onkin ehtinyt kertyä mm. liuta ankankoipia. Turun Sanomien Penan lokista löytynyt helppo ankkaohje osoittautui kerrassaan mainioksi, tätä suussasulavaa reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Uunipadassa haudutetut ankankoivet
2 x 360 g ankankoipia
1 hapan omena (esim. Granny Smith)
1 punainen suippopaprika
125 g kirsikkatomaatteja
2 laakerinlehteä
1 yksikyntinen valkosipuli
2 dl valkoviiniä (esim. Sartori Marani Appassimento 2012)
merisuolaa
Tellicherry-mustapippuria

Ota ankankoivet hyvissä ajon lämpenemän. Laita huoneenlämpöiset koivet kylmään valurautapannuun nahka alaspäin. Kuumenna pannu ja paista koipiin kaunis paistopinta- Siirrä koivet uunipataan ja valuta rasva niiden päälle.

Pilko omena kuorineen lohkoiksi. Suikaloi paprika pitkulaisiksi suikaleiksi ja hienonna valkosipuli suurehkoiksi kuutioiksi. Lisää kaikki pataan ankkojen päälle, heitä perään muut ainekset ja rouhaise mukaan myös suolaa ja pippuria. Peitä pata kannella, siirrä se kylmään uuniin ja laita uuni lmpenemään 200 asteeseen. Anna paistua vähintään kahden tunnin ajan, kunnes liha irtoaa helposti luista.

Risotto all´uovo e tartufi
9 g toscanalainen kesätryffeli eli tartufo scorzone eli tuber aestivum vitt
200 g carnaroli-risottoriisiä
2 kananmunaa
1 l kasvislientä
65 g suolatonta voita
1 pieni keltasipuli
2 rkl silolehtipersiljaa
merisuolaa
mustapippuria

Kääri tryffeli talouspaperiin ja lisää se riisin kanssa tiiviiseen lasipurkkiin antamaan riiseille makua vuorokaudeksi.

Keitä kananmunat koviksi. Kupri ja halkaise jäähtyneet kananmunat ja erottele valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Pilko valkuaiset pieneksi silpuksi ja painele haarukalla keltuaiset tahnaksi. Leillaa tryffeli halki, vuole siitä pari ohutta siivua tarjoilua varten ja raasta loput hienoksi raasteeksi. Lisää raaste keltuaistahnan joukkoon.

Hienonna sipuli. Lisää puolet voista kasariin ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä kymmenen minuutin ajan (älä ruskista). Lisää joukkoon riisi ja kuumenna, kunnes seos on kauttaaltaan lämmennyt.

Lämmitä toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi.

Lisää kasariin riisiseoksen joukkoon rauhalliseen tahtin kauhallinen kerrallaan kiehuvaa kasvislientä samalla hiljalleen hämmennellen niin, että riisi ehtii aina imeä lisätyn liemen. Jatka, kunnes riisi on pehmeää mutta edelleen kiinteää; tähän menee noin 20 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita mukaan loput voista, tryffeli-keltuaisseos, valkuaissilppu ja hienonnettu persilja. Laita kasariin kansi päälle, anna risoton vetytyä muutaman minuutin ajan ja notkista se sitten vielä kasvisliemellä, jos tarve. Tarjoile persiljasilpun ja tryffelisiivujen kera.

Don't try this at home.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti